Dependenta de dulciuri

Dependenta de dulciuri

Marii consumatori de prajituri sunt dependenti de senzatia de bine pe care le-o dau acestea si nu de substantele din ele, explica specialistii.

Dependenta de dulciuri este provocata de starea de bine pe care ti-o dau aceste produse si nu de substantele continute, sustin specialistii. Practic, creierul retine senzatia de bine pe care o simti dupa ce consumi produse dulci si va „apela” si altadata la metoda care a indepartat la un moment dat tristetea ori anxietatea.

Cele mai mari consumatoare de dulciuri sunt femeile. Lor le este mai usor sa manance o prajitura daca vor sa scape de starea proasta, in timp ce barbatii prefera alcoolul, explica psihiatrii.

Nutritionistii te avertizeaza insa ca un consum exagerat de dulciuri duce la obezitate si la cresterea grasimilor in sange. Cel mai bine este sa inlocuiesti treptat dulciurile cu fructe precum prune sau caise.

Femeile mananca mai multe dulciuri decat barbatii

Dulciurile ridica nivelul serotoninei din creier, neurotransmitator care joaca un rol important in temperarea maniei, a depresiei, in imbunatatirea starii generale sau a apetitului.

„Nu numai lecitina din ciocolata ridica nivelul serotoninei, ci si activitatile fizice, cititul sau sexul. Asadar, nu poate fi vorba despre dependenta de substantele din dulciuri, ci de senzatia creata de aceste produse”, spune Eugen Hriscu, psihiatru specializat in dependenta de substante la Centrul Alcohelp.

Nici macar substantele din ciocolata nu dau dependenta. „Cofeina din ciocolata provine din cacao si nu este la fel de puternica precum cea din cafea incat sa provoace dependenta”, afirma Eduard Adamescu, medic specialist diabet zaharat, nutritie si boli metabolice la Cabinetul de diabet zaharat si obezitate Calea Mosilor, Bucuresti.

Femeile sunt mai dependente de dulciuri decat barbatii, estimeaza specialistii. „Femeile sunt incurajate mai putin de societate sa bea alcool, produs despre care se stie ca ne schimba dispozitia. Este mai de asteptat din punct de vedere social ca o femeie sa manance o prajitura decat sa bea atunci cand este trista”, apreciaza Eugen Hriscu.

Fructe in loc de prajituri

Prea multe dulciuri duc la aparitia cariilor, a obezitatii, a diabetului, la cresterea grasimilor din sange si la imbatranirea vasculara. Consumul de produse dulci este contraindicat persoanelor cu diabet zaharat, celor obeze sau cu ateroscleroza.

Diminuarea consumului de dulciuri se face treptat. Daca le simti lipsa, poti sa le inlocuiesti cu fructe dulci, precum banane, prune ori caise. „Cele mai bune sunt fructele care au un continut mai mic de zahar si mai mare de apa, cum ar fi pepenele, grepfrutul, lamaia si merele”, mai spune Eduard Adamescu.

Pe de alta parte, specialistul in psihiatrie iti recomanda sa-ti stabilesti o cantitate de dulciuri pe care o poti consuma saptamanal. „Depinde cat de motivat esti sa renunti la dulciuri si de cat ajutor ai in jurul tau. Daca mananci foarte multe dulciuri, cu toate ca ai afectiuni severe, si cei de langa tine te sustin sa renunti la aceste produse, se poate ajunge la un control al cantitatii dulciurilor in cateva luni”, mai spune psihiatrul Eugen Hriscu.

Daca nu reusesti de unul singur poti cere ajutorul unui psihoterapeut cu specializare in dependenta.

Ne puteți urmări și pe Google News