Departamentul apararii in retea

Departamentul apararii in retea

Fortele aeriene ale armatei americane au infiintat un comandament cibernetic special pentru a contracara atacurile care vizeaza retelele informatice si sistemele de comunicatie digitala.

Decizia, anuntata marti, vine in contextul in care Pentagonul a recunoscut, la inceputul acestei luni, ca a fost tinta unor atacuri informatice provenind „din mai multe tari”, releva AFP.

Deocamdata, ineditul comandament functioneaza la baza aeriana din Barksdale, Louisiana. Anul viitor, acesta va fi inlocuit de un prim comandament permanent dedicat in totalitate operatiunilor de „razboi cibernetic”. Aceasta structura „va instrui si va echipa fortele aeriene ale armatei pentru a desfasura operatiuni in spatiul cibernetic, complementare celor aeriene si spatiale”, a declarat generalul Charles Ickes.

Un nou tip de razboi

Dependenta tot mai mare de sistemele informatice creste riscurile prezentate de atacurile in retea. Hackerii pot folosi in avantajul lor punctele slabe ale retelelor informatice pentru a deturna informatii, pentru a raspandi virusuri sau pentru a satura aceste retele printr-un aflux de date.

„Serviciile de informatii externe chineze si ruse figureaza printre cele mai agresive. (...) Eforturile lor ajung la nivelul celor inregistrate in timpul Razboiului Rece”, a declarat directorul Serviciului National de Informatii al SUA, Michael McConnell. De altfel, presa a relatat ca hackerii chinezi au lansat in luna iunie o operatiune de piratare a sistemului informatic care deserveste cabinetul secretarului american al apararii, Robert Gates.

Potrivit unui raport realizat de armata americana, China a inceput sa integreze operatiuni informatice in exercitiile militare inca din 2005, printre acestea numarandu-se „atacuri asupra retelelor de internet inamice”.

In plus, atacurile de acest gen s-au inmultit in ultima perioada in intreaga lume. Sisteme informatice din Estonia, de pilda, au fost, recent, tinta unor atacuri puse de autoritati pe seama vecinilor rusi. Pe de alta parte, si americanii au recunoscut ca au recurs la astfel de atacuri electronice. Primele au avut loc la sfarsitul anilor ‘90 in timpul razboiului din Kosovo si au vizat Serbia.

Ne puteți urmări și pe Google News