Favoritul în cursa pentru nominalizarea democrată în alegerile prezidenţiale americane, Barack Obama, a primit miercuri sprijinul important al unui fost rival, senatorul John Edwards, descris drept „tribunul clasei mijlocii“, anunţă AFP.
Edwards a participat, timp de 13 luni, în competiţia democrată, din care s-a retras la 30 ianuarie, în urma rezultatelor slabe obţinute în alegerile primare şi în caucus-urile de până atunci. Atât tabăra lui Obama, cât şi cea a lui Hillary Clinton au căutat să obţină sprijinul acestuia.
Deşi Edwards, 54 de ani, nu are statut de superdelegat, în urma alegerilor el are de partea sa 19 delegaţi promişi, care ar putea opta sau nu în favoarea candidatului faţă de care el şi-a exprimat sprijinul.
Potrivit analiştilor, delegaţii lui Edwards s-ar putea împărţi în proporţ ie de 60% pentru Obama şi 40% pentru Clinton. Având ca temă centrală a campaniei sale lupta împotriva sărăciei, Edwards îi aduce lui Obama un bine-venit sprijin pe sectorul demografic în care senatorul de Illinois stă mult mai prost decât Clinton: populaţia albă săracă, fără studii.
Favoritul sindicatelor Fost secundant al lui John Kerry în alegerile prezidenţiale din 2004, Edwards se descrie pe sine ca fiind un politician populist, un „apărător al săracilor“, şi beneficiază la rându-i de sprijinul multor sindicate.
El l-a descris pe Obama drept „omul care ştie să creeze schimbarea, o schimbare durabilă“ şi „omul care ştie şi înţelege că a sosit timpul unei conduceri îndrăzneţe“, care să „creeze o singură Americă, nu două“. Edwards a lăudat totodată şi eforturile făcute de Hillary Clinton, ale cărei „tărie şi caracter sunt de o astfel de natură încât fiecare dintre noi am putea şi ar trebui să le admirăm“.
Într-un interviu acordat CNN, senatoarea de New York a încercat, pentru prima oară, să mai domolească radicalismul exprimat de o mare parte a simpatizanţilor săi, care s-au angajat adesea deschis să voteze pentru republicanul John McCain în caz că ea nu va câştiga competiţia democrată.