Evenimentul Zilei > Actualitate > Emil Boc, înghiontit de Falcă să candideze la Cluj. VEZI ce a răspuns președintele PDL
Emil Boc, înghiontit de Falcă să candideze la Cluj. VEZI ce a răspuns președintele PDL

Emil Boc, înghiontit de Falcă să candideze la Cluj. VEZI ce a răspuns președintele PDL

Pedeliștii s-au reunit, în această după-amiază, într-o ședință a Colegiului Național Director la Palatul Parlamentului, într-o încercare de a decide soarta Mișcării Populare. Rezultatul a fost neclar, rămânând ca fiecare filială în parte să decidă dacă face sau nu asemenea alianțe la alegerile locale.

UPDATE 5. Vicepreședintele PDL Gheorghe Falcă i-a sugerat președintelui PDL Emil Boc că ar fi cazul să candideze la Cluj, au declarat pentru EVZ surse democrat-liberale. Acestuia i s-a alăturat și europarlamentarul Cristian Preda. Fostul premier nu a fost foarte încântat de sugestie și i-a replicat iritat că fiecare ar face mai bine să-și vadă de treburile lui și că aceasta nu este o decizie care să se ia în respectivul Colegiu Director.
Subiectul candidatului la Primăria Capitalei nu a  fost abordat, dar s-a decis că PDL va susține candidații UNPR la primăriile de sector, acolo unde PDL nu va prezenta candidați proprii.
Tot în această ședință, președintele PDL Dolj, Radu Berceanu, a amenințat că dacă i se va impune să-i susțină pe actualii parlamentari din județ pentru un nou mandat, își va da demisia. Acesta are o nemulțumire legată de deputatul Gelu Vișan și i-a spus președintelui PDL Neamț, Gheorghe Ștefan, "să-l ia la el în județ".
UPDATE 4. PDL a decis să încheie un protocol de colaborare cu UNPR, cele două formaţiuni urmând să se vor susţină reciproc în alegerile locale. "PDL a decis, având în vedere relaţiile privilegiate, să încheie un protocol de colaborare, de susţinere, nu alianţă electorală, cu UNPR, fiind mandatată conducerea partidului să finalizeze acest protocol, ca urmare a relaţiei privilegiate pe care o avem în actul de guvernare împreună cu partenerii de la UNPR", a declarat Emil Boc.
UPDATE 3. Colegiul Director a lăsat la latitudinea fiecărei filiale în parte dacă face sau nu alianțe pentru locale. În cazul în care aceste alianțe se fac, se vor face sub denumirea de Mișcarea Populară, care va avea ca siglă inima și va folosi culoarea verde. Acest rezultat indecis vine după ce, în cadrul Biroului Permanent, conducerea PDL nu a putut decide dacă va face sau nu Mișcarea Populară și a lăsat decizia pe seama președinților de filiale reuniți în Colegiul Director. Nici aici nu s-a ajuns la o decizie, după ce propunerea ca PDL să aibă o conduită unitară la nivelul tutror filialelor a picat la vot. Acolo unde se va face, alianța se va numi "Mișcarea Populară pentru Județul…" Elena Udrea și Toader Paleologu s-au abținut de la vot, iar Radu Berceanu a votat împotrivă.

UPDATE 2. Ședința Colegiului Director a început, la reuniune participând, alături de Emil Boc, membri ai Biroului Permanent al partidului şi liderii organizaţiilor judeţene, tema principală a reuniunii fiind cea pregătirea şi organizarea alegerilor.

Europarlamentarul democrat-liberal Cristian Preda a declarat înainte de a intra la ședință că democrat-liberalii vor discuta și despre cum anume îl vor "ajuta pe Crin Antonescu să demisioneze de la şefia PNL".

"Am văzut că a anunţat că demisionează de la şefia PNL dacă PSD-ul nu intră în Guvern. Acesta este punctul de vedere exprimat de şeful PNL şi-l vom ajuta să rezolve acest lucru", a spus, ironic, Cristian Preda.

UPDATE 1. La Colegiul Director va participa și europarlamentarul Cristian Preda. "La invitația lui Emil Boc, voi participa la ședința Colegiului Director al PDL, organizată azi la Palatul Parlamentului, de la 16h. Nu sunt membru al acestui for, dar am fost solicitat să particip la deliberarea care va avea loc pe marginea strategiei PDL în acest an electoral", a anunțat Cristian Preda pe blog.
"Vom face o analiză asupra modalităţii de participare la alegerile locale şi chiar parlamentare şi există mai multe variante de lucru pe care le vom discuta şi le vom hotărî la nivel de Colegiu Director. Astfel, putem merge pe candidaţi proprii cu partidul nostru cu siglă şi cu tot, dar putem merge şi pe o variantă de alianţă electorală. O alianţă politică înregistrată la tribunal nu se mai poate pentru că din punct de vedere tehnic nu mai este timpul material", a explicat liderul deputaților PDL, Mircea Toader.
Mișcarea Populară
În cadrul ședinței se vor deschide și subiecte precum "Mișcarea Populară", europarlamentarul PDL, Monica Macovei, declarând ieri că această mișcare trebuie să  existe "acum sau mai târziu", iar din ea nu ar trebui să facă parte UNPR sau UDMR.

"Deja, de aproape un an, se vorbeşte despre asta, s-a tocit şi înţelesul şi formularea, lumea nu cred că mai înţelege sau nu mai aşteaptă ceva", a spus Macovei.
În schimb, secretarul general al PDL, Ioan Oltean consideră că PDL trebuie să candideze la alegerile locale cu denumirea și simbolurile pe care le are, și nu sub cupola Mișcării Populare. "Personal, nu am crezut şi nu cred în Mişcarea Populară ca o construcţie politică pentru alegerile din 2012. Probabil că în şedinţa noastră de duminică vom pune capăt, într-un fel sau altul, acestui proiect politic care a ieşit în opinia publică, în mass-media, fără ca PDL să aibă o construcţie proprie în această privinţă. Eu cred că PDL trebuie să se prezinte la alegerile din 2012, cu denumirea pe care o are, cu sigla pe care o are, cu culoarea pe care o are fiindcă nu am făcut absolut nimic care să ne determine în momentul acesta să avem reţineri faţă de însemnele PDL", a declarat, vineri, Ioan Oltean. 

Și președintele Senatului, Vasile Blaga, a susținut recent că Mișcarea Populară nu va putea prinde contur până la alegerile locale. "O să vedem la momentul potrivit, pentru că eu nu înțeleg această dorință a multora dintre colegii mei de a se pronunța înainte ca o decizie să fie luată. Până la urmă, ei pun concluziile înaintea analizelor (..) Nu e nicio decizie, lucrurile nu sunt deloc simple", declara Blaga. 
Schimbarea siglei și a culorii
O altă problemă care ar putea fi discutată astăzi în cadrul Colegiului Director este schimbarea siglei și culorii partidului. Discuțiile privind renunțarea la portocaliu sunt vechi în partid. Deși s-a vehiculat că democrat-liberalii ar da portocaliul pe un verde sau chiar pe albastru (culoarea PPE) o decizie în acest sens nu a fost luată. Deocamdată se așteaptă rezultatele unui sondaj pe această temă, care ar urma să fie gata la sfârșitul acestei luni. Sunt însă voci în partid, printre care și cea a secretarului general, care susțin că schimbarea culorii nu este oportună, că este prea târziu pentru a face această schimbare pentru alegerile locale.
CITIȚI ȘI:
Elena Udrea: Candidatul PDL pentru Primăria Capitalei va fi anunțat la finele lunii martie
Elena Udrea nu ia în calcul o colaborare cu Dan Diaconescu

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News