Ei erau pregătiți în special pentru acțiuni de minare și deminare. Inteligentele mamifere marine puteau recunoaște o mină și, cu ajutorul unui dispozitiv simplu de balizare, semnalau existența pericolului submarin. Nu se știe exact câte astfel de exemplare au fost capturate și instruite în baza militară de la Mangalia.

Nu se cunoaște soarta lor după abandonarea proiectului, dar existau informații că unii dintre ei ar fi fost păstrați, până când au murit, în bazinele Delfinariului civil din Constanța. Informația a apărut în „Bulina Roșie”, în August 1995.

INFO 

Ideea i-a aparținut fostului comandant al Marinei Militare, viceamiralul Grigore Marteș, care, în 1969, a hotărât înființarea unui astfel de divizion de mamifere marine. Se știe că și sovieticii, pe acea vreme, aveau delfini pregătiți în scopuri similare.

CV

Autorul investigației a fost Doru Iordache, fost corespondent de Constanța al EVZ. El a mai lucrat la Ziua, Național, Cotidianul, Cronica Română, Jurnalul Național, precum și la Antena 1 și la alte publicații constănțene.