Bugetul general consolidat al României a încheiat primele patru luni ale anului cu un deficit de 5 miliarde de lei, echivalent cu 0,83 % din PIB, conform datelor operative publicate astăzi de Ministerul Finanţelor Publice (MFP).
Anul trecut, la finele lunii aprilie, deficitul bugetului general consolidat era de 4,4 miliarde lei, respectiv 0,75% din PIB.
Cresc veniturile fiscale
Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 62 miliarde de lei au fost cu 7,4% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent în termeni nominali şi cu 0,3 puncte procentuale ca pondere în PIB.
Veniturile fiscale au înregistrat o creştere cu 10,1% faţă de anul precedent, evoluţii favorabile înregistrându-se la taxa pe valoarea adăugată (+5,8%), accize (+5%) şi impozit pe venit (+17,5%). Contribuţiile de asigurări au fost în sumă de 17 miliarde lei, în creştere cu 7,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.
La nivelul administraţiilor locale s-au înregistrat creşteri faţă de anul trecut în cazul veniturilor din impozite şi taxe pe proprietate (+5,3%), precum şi la veniturile nefiscale (+19,1%).
Sumele rambursate de Uniunea Europeană în contul plăţilor efectuate din resurse publice au crescut cu 30,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.
Cheltuielile cresc mai rapid decât veniturile
Cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 67,3 miliarde lei, au crescut în termeni nominali cu 7,9% faţă de anul precedent, şi cu 0,3 puncte procentuale ca pondere în PIB.
Creşterea s-a înregistrat în principal la proiectele finanţate din fonduri UE, cu 65,8% mai mari faţă de anul 2011, dobânzi cu 44% şi cheltuieli de capital cu 31,4%.
Au crescut, de asemenea, cheltuielile cu bunuri şi servicii din fondul naţional de sănătate (+6,6%), ca urmare a plăţilor făcute pentru servicii medicale şi medicamente, precum şi la administraţiile locale (+17,3%), în urma transformării unor spitale în cămine de bătrâni.
Cheltuielile de personal au crescut cu 0,9%, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent întrucât, în luna ianuarie 2011, nu este inclusă majorarea de 15% acordată personalului bugetar şi nici plăţile aferente contribuţiei de asigurări sociale datorate de angajatorii din sectorul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională. Salariile majorate şi contribuţiile s-au plătit începând cu luna februarie 2011.
Cheltuielile pentru investiţii care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 9,7 miliarde lei, crescând în termeni nominali cu 36,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.