Evenimentul Zilei > Justitie > Decizie bombă în instanță! Reîncep școlile? Sentință de ultimă oră
Decizie bombă în instanță! Reîncep școlile? Sentință de ultimă oră

Decizie bombă în instanță! Reîncep școlile? Sentință de ultimă oră

Tribunalul Iași a decis, joi, că decizia Comitetului Județean pentru Situații de Urgență prin care cursurile școlare față în față au fost suspendate în municipiul Iași a fost nelegală.
Judecătorii au anulat, parțial, hotărârea din 4 noiembrie prin care autoritățile județene stabileau ca elevii din municipiu să susțină cursurile doar online, decizia nefiind definitivă. Demersul în instanță a fost inițiat de Asociația Școlilor Particulare.
Aşa au decis judecătorii, care au admis anularea parţială a hotărârii nr. 76 din 4 noiembrie 2020, în urma unui demers iniţiat de Asociaţia Şcolilor Particulare. Hotărârea nr. 76 stabilea ca elevii din municipiu să susțină cursurile doar online iar Asociaţia a cerut anularea articolelor care prevăd suspendarea activităților didactice față în față în unitățile de învățământ, scrie Ziarul de Iaşi.

Tribunalul Iași, Secția II Civilă – Contencios Administrativ și Fiscal, a admis cererea de anulare a articolelor 8 și 9 din hotărâre

Anulează în parte Hotărârea nr. 76/ 04.11.2020 a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi, respectiv prevederile art. 8 şi art. 9 din hotărâre. Respinge cererea de suspendare a executării art. 8 şi 9 din Hotărârea nr. 76/ 04.11.2020 a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi. Ia act că reclamanţii nu au solicitat cheltuieli de judecată. Cu drept de recurs, ce se depune la Tribunalul Iaşi, în termen de 5 zile de la comunicare în privinţa soluţiei cererii de suspendare, respectiv de 15 zile de la comunicare în privinţa soluţiei cererii de anulare, se spune în minuta instanţei, potrivit sursei citate.

Decizia Tribunalului Iași nu este definitivă și nu produce efecte imediat.

Asta, întrucât judecătorii nu au fost de acord cu suspendarea celor două articole până la o decizie definitivă. Trebuie precizat că, ulterior hotărârii CJSU atacate în instanţă, a fost emis un ordin de ministru prin care cursurile față în față au fost suspendate în toată țara, începând din 9 noiembrie.

Asociaţia Şcolilor Particulare atacă la Tribunal şi ordinul de ministru

Asociația Școlilor Particulare a anunțat joi că în 25 noiembrie va avea loc primul termen în procesul în care a solicitat anularea prevederilor ordinului de ministru și a hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență prin care au fost suspendate cursurile față în față în toate unitățile de învățământ din România.

Înțelegem să contribuim la ameliorarea situației epidemiologice din țara noastră, înțelegem că măsura suspendării cursurilor față în față este o măsură care este necesară în anumite situații dar nu înțelegem de ce se adoptă o astfel de măsură fără o analiză serioasă, de ce se adoptă o astfel de măsură la nivel general. Poate copiii din grădinițe, din clasele primare mici și din clasele de final de nivel ar fi putut să vină la școală. Poate școlile din zonele în care incidența este scăzută ar fi putut funcționa. Poate pe viitor vom reuși să punem educația acolo unde este locul ei în societatea românească, afirmă Christian Comșa, președintele Asociațaiei Școlilor Particulare, într-un comunicat.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: