Evenimentul Zilei > Justitie > Lovitură pentru Nicholas Sarkozy. Procuratura cere 4 ani de închisoare
Lovitură pentru Nicholas Sarkozy. Procuratura cere 4 ani de închisoare

Lovitură pentru Nicholas Sarkozy. Procuratura cere 4 ani de închisoare

Nicholas Sarkozy, avocatul său Thierry Herzog și fostul magistrat Gilbert Azibert au fost acuzaţi de „corupție” și „trafic de influență”.

Parchetul Naţional Financiar a cerut marţi patru ani de închisoare, dintre care doi cu suspendare, împotriva fostului preşedinte al Republicii Nicolas Sarkozy, judecat pentru corupţie şi trafic de influenţă, un proces fără precedent în Franţa.

Procuratura a cerut aceleaşi sentinţe pentru coacuzaţii săi, fostul înalt magistrat Gilbert Azibert, precum şi pentru Thierry Herzog, avocat cunoscut al fostului preşedinte Sarkozy, cerând pentru acesta din urmă ca pedeapsa să fie însoţită de o interdicţie de practicare a profesiei timp de cinci ani.

În urma negărilor ferme ale lui Nicolas Sarkozy cu privire la acuzaţiile care i se aduc, cei doi reprezentanți ai Parchetului Financiar Național (PNF), Jean-Luc Blachon și Céline Guillet, au cerut patru ani de închisoare, dintre care doi cu suspendare, împotriva fostului președinte al Republicii Franceze.

Fostul preşedinte al Franţei Nicolas Sarkozy s-a prezentat luni în faţa judecătorilor şi a respins acuzaţiile de corupţie formulate împotriva sa, făcând prima declaraţie detaliată în instanţă.

Acuzaţiile împotriva lui Sarkozy se bazează pe interceptările unor convorbiri telefonice între politician şi avocatul său Herzog. Potrivit presei franceze, unele dintre interceptările audio vor fi difuzate în sala de judecată, după ce tribunalul a acceptat cererea neaşteptată din partea parchetului.

Echipa de avocaţi care-l apără pe Sarkozy a încercat să împiedice audierea convorbirilor interceptate, dar fără succes.

„Această cerere din partea procuraturii ar putea fi un semn al nervozităţii sale”, a declarat avocata lui Sarkozy, Jacqueline Laffont.

Se aşteaptă ca procesul să se încheie joi. Inculpaţii riscă pedepse de până la 10 ani de închisoare şi amenzi de până la 1 milion de euro (1,2 milioane de dolari) dacă vor fi găsiţi vinovaţi.

„Nu am comis niciodată nici cel mai mic act de corupţie”, a declarat Sarkozy

Îmbrăcat într-un costum negru, purtând masca de protecţie, Nicolas Sarkozy (65 de ani) promite că va „răspunde la toate întrebările”. „Vreau să fiu curăţat de această infamie, vreau adevărul faptelor, adevărul legii, trebuie să mă explic”, a precizat fostul lider de la Palatul Élysée.

De ce este acuzat fostul preşedinte al Franţei

Nicolas Sarkozy este suspectat că a încercat să obțină, la începutul anului 2014, prin avocatul său Thierry Herzog, informații secrete de la fostul înalt magistrat Gilbert Azibert din afacerea Bettencourt, în schimbul unui post în Monaco.

Mai precis, Sarkozy şi avocatul său Thierry Herzog sunt acuzaţi de corupţie şi trafic de influenţă pe baza unei presupuse încercări de mituire a lui Gilbert Azibert, procuror în 2014, pentru a obţine informaţii secrete despre o anchetă distinctă privind finanţarea campaniei, scrie leparisien.fr