Evenimentul Zilei > Justitie > DECIZIA de ULTIM MOMENT a CSM în legătură cu Augustin Lazăr
DECIZIA de ULTIM MOMENT a CSM în legătură cu Augustin Lazăr

DECIZIA de ULTIM MOMENT a CSM în legătură cu Augustin Lazăr

CSM a decis! Pocurorul general al României, Augustin Lazăr, nu a încălcat codul deontologic al magistraţilor când i-a numit pe parlamentarii din comisiile speciale "inculpaţi de rang înalt". Decizia a fost luată în unanimitate de secția pentru procurori ai Consiliului, după cum precizează surse juridice pentru Mediafax.

Astfel, Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat că solicitarea Inspecţiei Judiciare este neîntemeiată, au precizat sursele juridice, potrivit Mediafax.ro.

Inspecţia Judiciară îl acuzase pe procurorul general, Augustin Lazăr, de încălcarea codului deontologic al magistraţilor, după ce i-a numit pe parlamentarii din comisiile speciale "inculpaţi de rang înalt".

Declaraţiile lui Augustin Lazăr au fost făcute pe 8 decembrie 2017:

"Noi suntem îngrijoraţi şi societatea civilă e îngrijorată. Trebuie transparenţă şi să se funcţioneze în mod legal. (…) În tot cursul anului 2017, Ministerul Public şi în general instituţiile din justiţie au format obiectul unor atacuri concentrice, ele s-au văzut. Am folosit expresia «hărţuit» pentru că am găsit-o în raportul de la Geneva, unde scrie «Procurorii din DNA sunt hărţuiţi prin campanii media, prin chemarea în faţa unor comisii speciale». Dar acolo cine îi convoacă? Nişte inculpaţi de rang înalt, care vor ca discuţiile să aibă loc în alt mediu în afară de cel judiciar. Procurorii sunt invitaţi să dea seama într-un mediu care nu e judiciar. Am folosit această expresie pentru ca o foloseşte nu numai redactorul acestui raport, ci o vedem noi din ceea ce vedem noi prin atacuri media şi alte acte care sunt evident neprietenoase procurorilor, cum ar fi aceea să scoatem cuvântul «independent» din textul legii privind statutul şi care într-o manieră subtilă, dar dubioasă a dorit evident să îndepărteze statutul procurorului de statutul de magistrat şi să-l ducă în zona Executivului", a declarat, la acea vreme, procurorul general al României.