Premierul britanic demisioneaza din fruntea guvernului.
Tony Blair, premierul Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, si-a anuntat ieri demisia din fruntea guvernului de la Londra si din cea de presedinte al Partidului Laburist, dupa zece ani in care conducerea sa a schimbat radical atat tara, cat si formatiunea politica.
Blair, in varsta de 54 de ani, va pleca din postura de prim-ministru pe 27 iunie, pentru a lasa timp Partidului Laburist pentru alegerea unui nou lider care, conform traditiei politice britanice, va deveni premier.
Mai mult decat probabil, succesorul sau va fi ministrul de finante Gordon Brown, aliatul si rivalul care asteapta de multi ani in umbra lui Blair. Adevarata competitie va avea loc pentru pozitia de vicepresedinte al partidului, dupa ce detinatorul postului, John Prescott - care este si vicepremier -, a anuntat ca demisioneaza din ambele functii odata cu Blair.
Cel mai de succes lider laburist Intr-un discurs emotionant rostit la Sedgefield, circumscriptia sa electorala, Blair a facut un scurt bilant al celor zece ani in care a condus Regatul Unit si Partidul Laburist, pe care l-a purtat catre trei victorii electorale consecutive, devenind astfel cel mai de succes lider din istoria formatiunii.
„Acum, in 2007, putem foarte usor sa identificam problemele, lucrurile care nu sunt cum trebuie, lipsurile care persista. Dar ganditi-va inapoi la 1997. Ganditi-va la standardul vostru de viata din 1997 si la cel de acum”, si-a aparat Blair cei 10 ani la Downing Street 10, in fata sustinatorilor din Sedgefield. „Din 1945, un singur guvern poate spune (la bilant - n.r.): mai multe joburi, mai putini someri, rezultate mai bune in sanatate si educatie, mai putine infractiuni si crestere economica in toate sectoarele. Un singur guvern - acesta”.
Irakul, pata neagra din bilant Blair, care in prezent este criticat extrem de dur in Marea Britanie pentru dosarul intern, dar mai ales pentru cel extern, a recunoscut „reculul” terorsimului generat de invazia „amar controversata” a Irakului si de razboiul din Afganistan, dar, ca de fiecare data, nu a admis greseala atacarii regimului Hussein pe baza argumentului armelor de distrugere in masa, care ulterior s-a dovedit a fi fals.
„Am decis sa stam alaturi de aliatul nostru cel mai vechi, am facut asta din credinta”, a explicat Blair decizia in ceea ce priveste Irakul. El a multumit natiunii britanice, „cea mai mareata din lume”, si si-a cerut scuze pentru momentele in care prestatia sa „nu a fost de ajuns”.
Blair nu a spus nimic despre ce va face dupa Downing Street, insa presa britanica a speculat ca el ar putea deveni ambasador itinerant in Africa sau Orientul Mijlociu.