Evenimentul Zilei > Actualitate > Debranşări pe bandă rulantă în Timişoara
Debranşări pe bandă rulantă în Timişoara

Debranşări pe bandă rulantă în Timişoara

Speriaţi de noul preţ majorat al gigacaloriei, timişorenii se grăbesc să se debranşeze de la reţeaua Colterm.

Compania timişoreană de termoficare a pierdut vara aceasta peste 1.000 de abonaţi, pe care nu a avut cum să îi convingă să rămână în continuare beneficiari ai căldurii şi apei calde centralizate.
„De obicei, toate aceste cereri se aprobă, pentru că nu putem obliga pe nimeni să rămână pe sitemul centralizat de încălzire, dacă vrea să-şi pună centrală pe gaz. Singura condiţie de aprobare este ca solicitantul să depună dosarul complet”, a declarat Laura Bondrilă, purtătoarea de cuvânt a Colterm Timişoara.
cu 40% mai multe debranşări
Debranşările se fac în perioada mai – septembrie. Anul acesta, în primele trei luni din această perioadă, au renunţat la serviciile Colterm cu 40% mai mulţi oameni decât s-au debranşat anul trecut. „I-a speriat noul preţ al gigacaloriei”, spun reprezentanţii companiei de termoficare.
Cei care decid să renunţe la căldura primită de la Colterm spun că ies mai ieftin prin instalarea unor centrale termice alimentate cu gaz metan. „La cum au crescut preţul, vom plăti dublu. Plus că nu se ştie cum se vor da subvenţii, dacă ele vor mai exista. Anul acesta, în iarnă, subvenţiile au fost de mare ajutor. Locuiesc într-un aprtamant de trei camere, cu copiii, şi plăteam căldură mai puţin de 150 de lei, pentru că aveam ajutoarele de la guvern şi de la primărie”, a declarat Georgeta C., pensionară.
În realitate, chiar dacă nu trec la încălzirea cu gaz, oamenii sunt lăsaţi de autorităţi să îngheţe de frig în propriile case dacă nu au bani să plătească încălzirea.
„Soluţia cea mai bună, mai ales pentru persoanele cu venituri modeste, care nu îşi pot permite sisteme alternative de încălzire, recomandarea este să îşi monteze repartitoare de caldură. În acest fel fiecare poate economisi în funcţie de posibilităţile financiare, iar în plus, investiţia este mult mai mică decât cea necesara montării unei centrale pe gaz”, a mai declarat reprezentanta Colterm.
Pentru debranşare, timişorenii trebuie să obţină în scris acordul vecinilor, respectiv al asociaţiei de proprietari şi să realizeze un propeict de redimensionare a reţelei Colterm în imobilul respectiv, pe proprie cheltuială. În prezent Colterm Timişoara numără 88.000 de abonaţi.