De ce a devenit Jean-Claude Juncker atât de apreciat de greci

De ce a devenit Jean-Claude Juncker atât de apreciat de greci

Şeful Eurogrup, Jean-Claude Juncker, este astăzi un om foarte popular în Grecia, datorită interviului pe care l-a dat publicaţiei germane "Sueddeutsche Zeitung", în care îi critică pe cei care susţin ieşirea Greciei din zona euro.

Preşedintele Eurogrup, Jean-Claude Juncker, a afirmat, în cadrul acestui interviu, că ieşirea Greciei din zona euro nu face parte dintre "ipotezele sale de lucru", deoarece aceasta ar avea "enorme urmări negative", informează AFP.

"O ieşire (a Greciei - n.r.) din zona euro nu face parte din ipotezele mele de lucru. O excludere a acestei ţări nu va rezolva problemele zonei euro. Dimpotrivă, reputaţia ţărilor membre va fi puternic afectată pe plan global, vor exista enorme urmări negative", şi-a exprimat convingerea Juncker.

Totodată, preşedintele Eurogrup a subliniat că Atena trebuie, înainte de toate, să se salveze ea însăşi. "Grecia are în continuare obligaţia să vină cu rezultate concrete", a spus Jean-Claude Juncker.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un val de critici

Preşedintele Eurogrup i-a criticat sever pe cei care banalizează această idee, după cum a făcut-o ministrul german al economiei Philipp Roesler - chiar dacă Juncker nu l-a nominalizat - care a afirmat în urmă cu o săptămână că scenariul unei ieşiri a Greciei din zona euro nu mai este considerat atât de îngrozitor ca înainte.

"Cei care se gândesc să rezolve problemele zonei euro în acest mod, excluzând sau lăsând să cadă Grecia, nu au identificat bine cauzele crizei. Nu trebuie să evoci această ipoteză doar pentru a-ţi servi meschinul discurs de politică internă", a atenţionat preşedintele Eurogrup.

Stabilitatea zonei euro, prioritară Juncker a revenit de asemenea asupra declaraţiilor preşedintelui Băncii Centrale Europene (BCE) Mario Draghi, cancelarului federal german Angela Merkel, preşedintelui francez Francois Hollande şi premierului italian Mario Monti care, la unison, au asigurat săptămâna aceasta că vor face tot posibilul pentru a asigura stabilitatea zonei euro.

"Zona euro a ajuns într-un punct în care trebuie să arătăm clar, prin toate mijloacele posibile, că suntem ferm decişi să asigurăm stabilitatea uniunii monetare. Nimeni nu trebuie să se îndoiască de voinţa forţelor implicate în a-şi demonstra determinarea", a conchis Jean-Claude Juncker.