Conform Raportului „Migration and Brain Drain”, publicat luna precedentă de Banca Mondială, peste un sfert dintre muncitorii români care au specializări universitare locuiau în afara ţării în anul 2017.

Domeniile afectate cel mai mult de acest fenomen sunt ştiinţa şi tehnologia.

Raportul Băncii Mondiale precizează că “migrația persoanelor cu înaltă calificare în Europa şi Asia Centrală a crescut rapid în ultimele câteva decenii. În Europa de Est şi Balcani, schimbarea regimului și intrarea multora dintre aceste țări în Uniunea Europeană a deschis ușile Europei de Vest pentru mulți tineri profesioniști. Ca urmare, emigrarea din România a crescut cu 287% între 1990 și 2017. Muncitorii cu înaltă calificare din România au înregistrat cea mai mare rată de emigrare: 27% din stocul total al acestor lucrători trăiau în străinătate în 2017. Acest proces a dus Pe lângă asta, Raportul mai relevă faptul că 11% din populaţia cu vârste între 24 şi 65 de ani avea educaţie universitară în anul 2017. Asta pentru că aproape 40% dintre cei din această categorie emigraseră.

Numărul emigranților a fost de 238.926 în anul 2018, în creștere cu 19.599 de persoane față de anul trecut, potrivit unor date furnizate de INS. Raportat la datele din ultimul deceniu, migrația românilor a fost cea mai mare din 2010 încoace.

Cu cât sunt mai educați, cu atât e mai mare predispoziția oamenilor spre relocare pentru a câștiga mai bine de pe urma calificării lor.

După cei ce activează în domeniul științei și tehnologiei, a treia categorie de persoane cu nivel înalt de calificare ce părăsesc țara sunt cadrele didactice, scrie Edupedu.ro.