Dascălii ocupă Piaţa Victoriei

Dascălii ocupă Piaţa Victoriei

Aproape 10.000 de profesori vor protesta mâine, de Ziua Educaţiei. Sindicatele pregătesc un miting general.

Între 8.000 şi 10.000 de sindicalişti din Educaţie, afiliaţi la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), protestează mâine în faţa Palatului Victoria, între orele 11.00 şi 12.30, nemulţumiţi de starea învăţământului românesc.

Ziua Educaţiei va fi marcată apoi de un marş pe Calea Victoriei, până la sediile ministerelor Muncii şi Educaţiei, unde profesorii vor depune memorii cu revendicările personalului din învăţământ, a declarat ieri preşedintele FSLI, Aurel Cornea.

Sindicaliştii cer ca Educaţia să beneficieze de 6% din PIB, astfel încât dascălii să aibă salarii decente şi să rămână în sistem. Şi Federaţia Educaţiei Naţionale, alături de Federaţia "Spiru Haret" au anunţat că vor protesta mâine în faţa Palatului Cotroceni.

Ne puteți urmări și pe Google News

O posibilă amânare

Protestul dascălilor ar putea fi urmat, la doar două zile, de un miting organizat de toate confederaţiile sindicale autohtone, care vor să scoată în stradă 70.000-80.000 de oameni.

"Încă nu ştim data exactă, mâine (azi - n.r.) vom decide dacă organizăm marele miting pe 7 octombrie, ca în fiecare an de Ziua Muncii Decente, sau mai târziu, astfel încât să se poate mobiliza din nou şi profesorii", a explicat preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

În plus, poliţiştii ame nin ţă cu un nou protest, dacă noul ministru de interne refuză dialogul, a declarat Teodor Paras chiv, secretar general la Federaţia Sindicatelor Naţionale ale Poliţiştilor şi Personalului Contractual.

ESTIMĂRI

Cifrele sindicaliştilor, altele decât ale autorităţilor

Ultimul miting de amploare organizat de cele cinci confederaţii sindicale a adunat, pe 19 mai anul acesta, în jur de 50.000 de protestatari, în Piaţa Victoriei, nemulţumiţi de scăderea salariilor şi a pensiilor, potrivit estimărilor sindicaliştilor.

Însă, ca de fiecare dată, cifra vehiculată de sindicate nu a corespuns cu cea a autorităţilor. Astfel, Jandarmeria Română a estimat atunci că doar în jur de 30.000 de sindicalişti ar fi participat la mitingul din faţa guvernului.