Firma românească din documentele WikiLeaks aparţine unui fost general de Securitate

Firma românească din documentele WikiLeaks aparţine unui fost general de Securitate

Firma la care face referire mass-media americană, Danubia Global Inc, îi are ca acţionari, potrivit Registrului Comerţului, pe Istvan Gabor şi Mihail Bichir.

Despre cel de al doilea se ştie că este un fost ofiţer de Securitate care era, înainte de 1990, directorul Direcţiei E 101, ce răspundea de Europa, SUA, Canada şi organismele internaţionale. De asemenea, după decembrie 1989, el a devenit ofiţer al Serviciului de Informaţii Externe (SIE), unde a activat până în anul 2001, când a fost trecut în rezervă cu gradul de general printr-un ordin al preşedintelui de atunci, Ion Iliescu.

În activitatea firmei Danubius Global Inc s-a implicat, însă, atunci când, prin intermediul acestei societăţi, şi-au derulat afacerile unii cetăţeni americani care au încheiat contracte cu guvernul american pentru operaţiuni în Irak. Practic, la scurt timp după înfiinţarea ei, în octombrie 2004, Danubius Global Inc SRL a fost cumpărată de o companie off-shore din Insulele Virgine.

După cum relatează presa americană, acţionar principal al firmei româneşti a devenit Security Ventures International LTD, iar administrator - cetăţeanul american Richard Lee Levinson. Această trecere a intrat în atenţia anchetatorilor americani deoarece Levinson făcuse parte din conducerea firmei Custer Battles, interzisă în Irak, şi preluase obiectul de activitate şi o mare parte a atribuţiilor firmei americane. Printre angajaţi s-a numărat şi fiul lui Bichir, Bogdan Valentin, care deţinea funcţia de director de operaţiuni.

Ne puteți urmări și pe Google News

După incidentul din Irak, soldat cu moartea ofiţerilor irakieni, Bichir junior a ajuns administrator al firmei în locul lui Levinson.

De asemenea, în 2008, firma anunţa că a fost scoasă de sub urmărire penală într-o ancheta federală îndreptată împotriva ei. Interesant este că, în evoluţia societăţii cel mai profitabil an este 2007.

În 2010, societatea are ca obiect de activitate declarat "Activităţi de studiere a pieţei şi sondare a opiniei publice".