După înfrângerea suferită de PSD la europarlamentare, preşedintele interimar, Viorica Dăncilă, a afirmat că a reziliat contractul cu consilierii israelieni conduşi de Asaf Eisin. „Am reziliat contractul cu consilierii israelieni. Toate contractele PSD sunt suspendate”, a declarat Viorica Dăncilă pentru Europa Liberă.

 

Preşedintele interimar al PSD a cerut în partid realizarea unui audit intern pentru a se afla care este situaţia financiară. Noua conducere vrea să vadă ce clauze au contractele semnate în numele partidului, de ce cine au fost semnate şi dacă acestea pot să fie reziliate.

 

Colaborarea PSD cu firma de consultanţă condusă de Asaf Eisin a început în 2016, la cererea președintelui de atunci, Liviu Dragnea. Consultanţii au fost consideraţi artizanii victoriei de la parlamentare, când partidul a înregistrat un scor istoric. Prezentarea programul de guvernare a fost marea găselniţă electorală. PSD şi-a concentrat toată campania pe promisiuni pentru salarii şi pensii mai mari, mii de şcoli şi grădiniţe noi, 8 spitale regionale şi unul republican, tot noi. Liviu Dragnea era desemnat responsabil cu prezentarea mai multor programe de dezvoltare sectorială. Consilierii israelieni au dorit să repete ideea şi la europarlamentarele din 2019. Au combinat campania pozitivă despre partid şi frealizările guvernului cu o furibundă campanie antiUE, concentrată pe un mesaj suveranist, anti Bruxelles şi anti-investiţii străine.

 

Consilierii israelieni conduşi de Asaf Eisin au fost văzuţi ultima dată la PSD în seara alegerilor din 26 mai, când au plecat cu un taxi din sediul din Băneasa. Era în jurul orelor 23.40, când consultanţii au ieşit din sediu şi au discutat pe fugă cu un simpatizant PSD până au găsit un taxi care să îi ia din faţa clădirii.

 

Asaf Eisin a lucrat de-a lungul timpului pentru preşedintele Serbiei, Alexandr Vucic, dar şi în campaniile electorale din Israel. Eisin a fost angajat, în 2015, de Yitzhak Herzog, liderul Partidului Muncii, contracandidat al lui Benjamin Netanyahu.