Potrivit sursei citate, Summitul ASEM marchează în acest an 20 de ani de la lansarea dialogului politic între Europa şi Asia, prin organizarea unei reuniuni la nivel înalt, "eveniment important în relaţiile economice şi politice dintre ţările europene şi asiatice".

"Reuniunea are, pe lângă semnificaţia sa simbolică, şi obiectivul de a face un bilanţ de activitate după 20 de ani şi de a adopta liniile directoare pentru viitorul cooperării între Europa şi Asia. Tema principală a Summitului este '20 de ani de ASEM: parteneriat pentru viitor prin conectivitate', premierul român urmând a avea o intervenţie circumscrisă acestei teme. Discuţiile din cadrul Summitului au în vedere consolidarea celor trei paliere de cooperare în cadrul ASEM: asigurarea păcii şi stabilităţii în lume; dezvoltarea economică; creşterea contactelor la nivelul societăţii între Asia şi Europa", se arată în comunicatul citat.

Potrivit Guvernului, liderii politici prezenţi "vor dezbate subiecte de interes global, cum sunt schimbările climatice, dezvoltarea durabilă şi sistemul comerţului internaţional, reducerea riscului şi managementul dezastrelor, securitatea energetică, alimentară şi managementul apelor".

"Reuniunea din Mongolia este o nouă ocazie pentru România de a-şi reafirma poziţia de partener tradiţional al statelor asiatice, precum şi dorinţa de a-şi dezvolta relaţiile politice şi economice cu acestea", mai anunţă Executivul.