În Afganistan, 12 elevi au fost uciși într-o busculadă, în timp ce încercau să părăsească în fugă școala. Cutremurul a distrus sau avariat grav 4000 de locuințe și a provocat alunecări de teren și înreruperea comunicațiilor.

Echipele de salvatori se află în plină activitate de căutare a victimelor. Misiunea este îngreunată de topografia regiunii muntoase și de prezența talibanilor, informează AFP.

În Pakistan, a fost mobilizată armata și toate spitalele militare sunt în alertă, iar India, marele rival vecin, s-a oferit să ajute.

Proviciile cele mai afectate de mișcarea seismică sunt regiuni dominate de talibani, care poartă o luptă acerbă împotriva trupelor guvernamentale.

Prezența acestor musulmani radicali provoacă temeri în rândul organizațiilor umanitare în legătură cu lipsa informațiilor. O șefă a unei organizații occidentale declară:

„Nu avem pe nimeni acolo care să ne furnizeze date exacte pentru operațiunile de salvare.”

Însă, pe un mesaj publicat pe site-ul lor e internet, talibanii le-au cerut „compatriților de bună credință și organizațiilor umanitare să nu-și precupețească eforturile pentru a aduce hrană și material medical sinistraților”.

Acest apel vine după ce șeful talibanilor afgani, mollahul Akhtar Mansur, le-a ordonat trupelor sale „să faciliteze” ajutorul „dezinteresat” al ONG-urilor.