Cutremur în Japonia: Tokyo cere ajutorul militarilor SUA

Cutremur în Japonia: Tokyo cere ajutorul militarilor SUA

Japonia a solicitat cooperarea forţelor armate americane staţionate în arhipelag pentru a veni în ajutorul sinistraţilor seismului care a lovit nord-estul ţării, a comunicat agenţia Kyodo, citată de Agerpres

Ministrul de externe Takeaki Matsumoto a cerut ajutorul soldaţilor americani, 47.000 de militari americani fiind staţionaţi în Japonia în cadrul unui tratat de securitate între cele două ţări.

Într-un comunicat publicat azi, preşedintele Barack Obama a asigurat că Statele Unite sunt gata să ajute Japonia puternic afectată de seismul produs în largul coastelor sale, urmat de un tsunami, în urma căruia cel puţin 40 de persoane şi-au pierdut viaţa şi 39 sunt date dispărute, şi a prezentat condoleanţe victimelor.

„Statele Unite sunt gata să ajute poporul japonez în aceste momente extrem de dificile. Prietenia şi legătura dintre naţiunile noastre sunt extrem de puternice”, a arătat preşedintele american într-un comunicat. Lumea întreagă sare în ajutor Treizeci de echipe internaţionale de căutare şi salvare sunt pregătite să plece către Japonia pentru a oferi ajutor în urma seismului puternic de 8,9 grade care a lovit azi nord-estul ţării, au informat Naţiunile Unite, potrivit Agerpres. „Suntem, ca de obicei, pregătiţi să oferim ajutor în astfel de cazuri”, a afirmat Elisabeth Byrs de la Biroul ONU de Coordonare a Ajutorului Umanitar (OCHA) la Geneva. „Treizeci de echipe internaţionale sunt în alertă, monitorizează situaţia şi sunt gata să ajute dacă este necesar”, a adăugat oficialul ONU.

Ne puteți urmări și pe Google News

Echipele ONU de coordonare şi evaluare a dezastrelor, care se deplasează în zonele aflate în situaţii de urgenţă din întreaga lume pentru a încerca să localizeze şi să acorde ajutor supravieţuitorilor, sunt însoţite în mod normal de câini antrenaţi şi echipe medicale.

Şi Rusia a anunţat că este gata să ofere ajutor Japoniei pentru a înfrunta consecinţele cutremurului şi ale valului tsunami, a declarat azi preşedintele rus Dmitri Medvedev.

„În Japonia a avut loc un cutremur cu magnitudinea de aproape 9 grade, se înregistrează pagube mari, victime. Suntem gata să-i ajutăm pe vecinii noştri să depăşească consecinţele acestui puternic seism”, a subliniat Dmitri Medvedev.

„S-au întregistrat valuri tsunami foarte înalte, care au atins parţial şi teritoriul nostru. Îi cer ministrului pentru situaţii de urgenţă Serghei Şoigu să-mi prezinte spre aprobare propunerile privind acordarea de ajutor”, a cerut liderul de la Kremlin.

Ministrul german de externe, Guido Westerwelle, a anunţat la rândul său la televiziunea ZDF că Germania va oferi ajutor Japoniei dacă va fi nevoie, informează din Berlin agenţia Xinhua. „Dacă este cerut ajutor, Germania va ajuta desigur partenerul nostru Japonia”, a declarat Westerwelle, fără să menţioneze nici un plan specific de salvare.