Evenimentul Zilei > Istoria secreta > Cutremur? Atunci vezi ce spun și cine sunt Richter și Mercalli
Cutremur? Atunci vezi ce spun și cine sunt Richter și Mercalli

Cutremur? Atunci vezi ce spun și cine sunt Richter și Mercalli

A beneficiat de o excelentă educaţie. Bunicul său l-a trimis la un liceu pregătitor asociat Universităţii California de Sud.

Geofizicianul Charles Francis Richter (foto) este cel de numele căruia se leagă Scara Richter pentru măsurarea magnitudinii cutremurelor,

Şi-a continuat studiile la Universitatea din Stanford, luându-şi licenţa în fizică în 1920, apoi la Institutul de Tehnologie din California, unde a obţinut doctoratul în 1928. Din acest moment a devenit interesat de seismologie, de studierea cutremurelor şi a undelor pe care le produc acestea.

Scara Richter

I s-a oferit un post în cadrul Laboratorului de Seismologie din Pasadena, California. Aici a lucrat alături de Beno Gutenberg, studiind cutremurele în vederea stabilirii unui instrument de măsurare a intensităţii şi de comparare a acestora.

Astfel, în 1935, cei doi au elaborat cea mai cunoscută scară de magnitudine – Scara Richter (notată cu ML), o scară logaritmică, conform căreia, magnitudinea unui cutremur este „logaritmul în baza 10 al amplitudinii maxime a undei seismice (măsurate în miimi de milimetru), înregistrate pe un seismograf standardizat (Wood Anderson) la o distanţă de 100 km de epicentrul cutremurului”.

Scara Mercalli

Înainte de elaborarea scării lui Richter privind magnitudinea cutremurelor, singura modalitate de a evalua un cutremur era Scara Mercalli dezvoltată în 1902 de preotul şi geologul italian Giuseppe Mercalli. Aceasta era o scară descriptivă ce clasifica cutremurele de la 1 la 12, definită în termenii pagubelor produse clădirilor şi formei de răspuns a populaţiei.

Aceşti termeni au restricţionat folosirea acestei măsurători a cutremurelor în zonele populate, scara devenind relativă faţă de tipul tehnicilor şi materialelor folosite la construcţia clădirilor.

Richter s-a născut la 26 aprilie 1900, în localitatea Hamilton din statul american Ohio.

A murit la 30 septembrie 1985, la Pasadena, California, în urma unei boli de inimă.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric