CCR a decis: Crin Antonescu rămâne preşedintele Senatului. Blaga: "Nimeni nu mai poate acuza Curtea de implicare politică"

CCR a decis: Crin Antonescu rămâne preşedintele Senatului. Blaga: "Nimeni nu mai poate acuza Curtea de implicare politică"

Judecătorii Curţii Constituţionale au respins contestaţia PDL privind revocarea lui Vasile Blaga de la şefia Senatului. Astfel, Crin Antonescu va rămâne în continuare preşedinte al Senatului.

UPDATE 2:  Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat pentru mediafax.ro că respingerea sesizării PDL arată că nimeni nu poate acuza Curtea de o anumită implicare politică. "Nu am comentat niciodată deciziile CC, dar din decizia de astăzi nimeni nu mai poate acuza Curtea de o anumită implicare politică, cum a făcut USL în timpul şi după referendum", a precizat Blaga. El crede că prin decizia CC va fi reglementată situaţia raportului dintre Constituţie şi Regulamentul Senatului. "Înainte erau decizii ale CC că un preşedinte al Senatului nu putea fi revocat decât la cererea grupului parlamentar care l-a propus, cu excepţia cazului în care încălca Regulamentul. După această decizie a CC, în motivare Curtea va reglementa situaţia raportului dintre Constituţie şi Regulamentul Senatului, în interpretarea că la începutul legislaturii este ales un preşedinte al Senatului şi de câte ori se va schimba majoritatea Senatului se va putea schimba şi preşedintele Senatului", a explicat Vasile Blaga. UPDATE 1: Curtea Constituţională a respins cererea de repunere în funcţie a lui Vasile Blaga. CCR este, astfel, consecventă cu pronunţarea anterioară pe această temă. În luna iulie, când PDL a contestat pentru prima oară schimbarea lui Blaga - şi pe a Robertei Anastase de la Camera Deputaţilor - judecătorii Curţii au declarat că solicitarea era inacceptabilă, motivând că nu este treaba CCR să se amestece în conflictele dintre grupurile parlamentare şi că schimbarea unui preşedinte de Cameră nu încalcă ordinea constituţională. Ce solicita PDL Potrivit sesizării, Senatul era obligat să verifice dacă propunerea îndeplineşte condiţiile de validitate, dacă înscrierea pe ordinea de zi a plenului reunit în sesiune extraordinară este regulamentară şi să constate faptul că propunerea de revocare este inadmisibilă pentru că nu provine de la grupul parlamentar care l-a propus pe Blaga. Marţi, fiecare tabără se declara convinsă că dreptatea este de partea ei. "Eu nu ţin la funcţia respectivă, dar dorim ca în această ţară legea să fie respectată", a explicat Blaga.

De partea cealaltă, Victor Ponta se declară convins că Antonescu nu trebuie săşi facă griji pentru funcţia sa. "Deja CCR s-a pronunţat şi a spus (...) că dacă Parlamentul adoptă hotărâri care modifică drepturi fundamentale ale cetăţeanului sau regimul constituţional al unor instituţii evident că CCR se poate pronunţa. Când Parlamentul ia hotărâri cu caracter intern nu se pronunţă Curtea Constituţională. Scrie în Constituţie că Roberta Anastase trebuie să fie preşedintă?", a comentat premierul.
CITIŢI ŞI:
  • Roberta Anastase nu mai vrea şefia Camerei Deputaţilor
  • PDL ia în calcul să conteste la CCR şi revocarea Robertei Anastase de la Camera Deputaţilor
  • Lui Crin Antonescu i se clatină şi scaunul de la Senat
  • Se întorc Roberta Anastase şi Vasile Blaga în fruntea Parlamentului? Scaunul lui Antonescu se clatină
  • Ioan Chelaru (PSD): CCR s-a pronunţat deja în privinţa lui Blaga şi Anastase
  • Curtea Constituţională şi-a luat înapoi prerogativele ciuntite în războiul USL-Băsescu

Ne puteți urmări și pe Google News