Cursă infernală

Cursă infernală

Lupta pentru titlu între CFR Cluj şi Steaua nu se mai dă doar pe teren, ci mai ales în culise.

Finalul Ligii I la fotbal se anunţă, ca de obicei în ultimele sezoane, un război în care rivalele lasă de-o parte fair-play-ul şi trimit, rând pe rând, lovituri sub centură. Nu mai contează prea mult realizările jucătorilor, ci „butoanele“, arbitrajele, indirectele şi banii negri. Miza acestui adevărat război, în care combatanţii apelează la o gamă variată de „strategii“, o reprezintă banii care pot fi câştigaţi în cazul calificării în grupele Ligii Campionilor. Cel mai bine ştiu acest lucru cei de la Steaua, care în ultimii doi ani au luat loc la masa bogaţilor, de unde s-au ridicat cu un bonus de 20 de milioane de euro. EVZ încearcă să prezinte un peisaj cât mai complet al bătăliei finale dintre CFR şi Steaua. ARBITRAJE. Răsfăţată în turul campionatului de cavalerii fluierului, care i-au asigurat zece puncte nemeritate, CFR Cluj se plânge în această primăvară de prestaţiile „fluieraşilor“. După ce Alexandru Tudor a făcut praf derby-ul din Ghencea, ardelenii au înţeles că a venit rândul altora să beneficieze de sprijinul oamenilor în negru. În ultima etapă, la Piatra-Neamţ, clujenilor le-a fost refuzat un penalty, în timp ce steliştii au avut în arbitri aliaţi de nădejde. Meciurile cu CFR Cluj şi Unirea Urziceni sunt ultimele dovezi. INDIRECTE. CFR şi Steaua luptă din greu şi la capitolul „indirecte“. Ambele tabere stimulează adversarii rivalilor. La finalul partidei Ceahlăul - CFR Cluj, scor 0-0, nemţenii au mulţumit cerului pentru rezultat. Ardelenii au pus fericirea gazdelor pe seama sumelor de bani primite de la Steaua. Gigi Becali striga şi el, duminică seară, în gura mare: „Unirea a jucat pentru o primă de 300.000 de euro la victorie promisă de la Cluj“. În runda precedentă, Mirel Rădoi îi acuza pe jucătorii de la Pandurii Târgu Jiu că „au murit pe teren pentru banii promişi de CFR“. Tabăra cealaltă a acuzat prin vocea lui Arpad Paszkany, patronul ardelenilor, că, după meciul CFR - Craiova (scor 4-1), „oltenii plângeau după cei 200.000 de euro care se întorc la Bucureşti“. Tot la Cluj, fotbaliştii Gloriei Buzău au jucat pentru una dintre cele mai mari prime din istorie: 10.000 de euro de căciulă, la victorie. Un calcul simplu ne arată că CFR Cluj şi Steaua ar putea cheltui până la final, pe „indirecte“, aproximativ 2,5 milioane de euro fiecare.

ECHIPE. Faţă de anul trecut, ambele tabere şi-au întărit serios lotul. În acest moment, gruparea din Ghencea pare a fi mai în formă decât rivala din Ardeal. Dincolo de ajutoarele venite de la arbitri, Steaua este schimbată în bine faţă de echipa fadă din toamnă, în timp ce Ioan Andone a recunoscut că formaţia sa nu se mai exprimă la nivelul primei părţi a campionatului. Jucătorii transferaţ i cu surle şi trâmbiţe în Ghencea în această iarnă au contribuit serios la toate punctele cucerite de echipa lor, în timp ce stranierii celor de la CFR par a nu se fi adaptat încă. Hirschfeld şi Dorsin, jucătorii care au lăsat o echipă de Liga Campionilor (Rosenborg) pentru a veni la Cluj, au dezamăgit la fiecare apariţie şi au ajuns rezerve. Mai mult, clujenii au început să dea „rateuri“ şi în meciurile cu echipele mici, pe care altădată le călcau în picioare. PRECEDENT. În primăvara anului trecut, cu opt etape înainte de final, „roş-albaştrii“ şi „feroviarii“ au pus în scenă primul episod din serialul războiului pentru un loc în Liga Campionilor. Atunci, CFR Cluj ocupa locul doi, iar Steaua era pe poziţia a treia, la o distanţă de opt puncte în urma ardelenilor. Gigi Becali a pus la bătaie două milioane de euro şi a declanşat „Jihadul“. Se spune că Steaua ar fi bătut la Cluj, după ce a „blătuit“ patru jucători ai formaţiei ardelene. Apoi, Becali a cumpărat cu un milion de euro onoarea dinamoviştilor în meciul cu CFR şi Steaua a încheiat pe un loc de Liga Campionilor. TRASEU Ardelenii sunt avantajaţi de program CFR Cluj şi Steaua vor evolua în ultimele 11 etape din Liga I de câte cinci ori pe teren propriu şi de alte şase ori în deplasare. În ultima etapă, în Ghencea se va juca „derby“-ul Steaua - „Steaua II“, stricat în tur la Buzău de Romeo Bunică, care a egalat în ultimul minut dintr-o lovitură liberă. CFR va încheia sezonul la Cluj, dar nu în Gruia, ci pe „Ion Moina“, la marea rivală „U“.

Deplasările, obsesia CFR-ului La prima vedere, ardelenii par să fie avantajaţi de program. Singura echipă de care liderul a scăpat, dar pe care Steaua o va întâlni în Ghencea, miercuri, 23 aprilie, este Poli Timişoara. Bănăţenii sunt cei mai tari adversari ai „roş-albaştrilor“ în partidele rămase de disputat pe teren propriu. Acasă, CFR Cluj va avea, cel puţin teoretic, tot un singur meci cu grad maxim de risc, întâlnirea cu Rapid, din etapa a 29-a. Diferenţa între ardeleni şi bucureşteni ar putea fi făcută în cele din urmă la meciurile din deplasare. Cele mai dure confruntări pe terenuri străine ale formaţiei lui Andone vor fi cele cu Dinamo şi Unirea Urziceni. În schimb, Steaua se va duela chiar joi cu Rapid, în Giuleşti, după care vor urma alte cinci deplasări infernale: la Vaslui, Bistriţa, Galaţi, Craiova şi în Ştefan cel Mare. „Roş-albaştrii“ ar putea primi o mână de ajutor chiar de la rivalii din Gruia, care se simt tot mai rău în deplasare, de unde nu au mai adunat decât două puncte în ultimele patru partide.

Ne puteți urmări și pe Google News