Asteptat cu demonstratii de protest atat in Cehia, cat si in Italia, Bush va bifa insa cel mai important moment al turneului sau, odata cu intalnirea cu presedintele rus Vladimir Putin, in marja summitului G8. Vizita liderului de la Casa Alba inceputa ieri la Praga avea drept scop discutiile privind proiectul american al scutului antiracheta care presupune amplasarea unei statii radar in Cehia.

Subiectul a divizat opinia publica din Cehia, iar acest lucru a devenit vizibil si pe strazile capitalei. Cel putin doua demonstratii importante de protest, impotriva scutului antiracheta, au fost organizate ieri la Praga. La acestea s-au adaugat altele de dimensiuni mai reduse, printre care un mars al clovnilor, cu menirea de a-l saluta pe „regele clovnilor”. 

Proteste in Italia

Vizita in Germania, la summitul G8, va fi cel mai important punct din agenda europeana a presedintelui american, care va discuta despre „continuarea cooperarii in diverse dosare internationale, in materie de economie, securitate si politica”, potrivit Casei Albe, si se va intalni cu omologul sau rus, Vladimir Putin.

In 8 iunie, Bush va pleca spre Jurata, in Polonia, pentru discutii cu omologul sau Lech Kaczynski, discutiile fiind, de asemenea, concentrate pe potentiala instalare a unei parti a scutului american antiracheta, dar si pe divergentele dintre Varsovia si Moscova.

Bush se va deplasa apoi in Italia, la 9 iunie, pentru prima sa intalnire cu Papa Benedict al XVI-lea, urmand ca, la Roma, sa discute cu presedintele Giorgio Napolitano si cu premierul Romano Prodi.

Cel putin doua manifestatii sunt prevazute sa aiba loc la apelul miscarilor pacifiste, sindicatelor si partidelor de stanga cu ocazia vizitei lui Bush in Italia, la care si-au anuntat participarea mai multi senatori ai coalitiei de centru-stanga aflata la putere. Bush isi va incheia turneul european cu doua vizite scurte la Tirana si Sofia.