O specie de bacterii produce curent electric în mod natural, iar cercetătorii au reuşit să îi mărească randamentul de peste trei ori.
Există o specie de bacterie des întâlnită în apă şi pământ care poate converti compuşi organici simpli în curent electric. Este vorba de bacteria Shewanella care, în natură, are capacitatea de a deplasa electroni din o parte în alta pentru a dizolva minereuri, precum cele de fier, obicei necesar supravieţuirii bacteriei, relatează ştiinţa.info.
Cercetătorii au reuşit însă să înşele aceste bacterii pentru a le face să depună electroni pe un electrod, producând astfel o diferenţă de potenţial electric între doi electrozi, cu care se poate produce curent electric. Dacă bacteriile cresc pe aceşti electrozi, ele produc în mod natural substanţa de vitamina B-2 (riboflavină), care ajută la transportarea electronilor. Astfel, pe măsură ce riboflavina se acumulează, producerea de electricitate creşte de 3,7 ori faţă de cât ar produce bacteriile în mediul lor natural. Pe scurt, oamenii au reuşit să le domesticească pentru a produce în mod controla curent electric.
Cercetarea a fost realizată de o echipă de profesori şi studenţi de la Universitatea din Minessota, Statele Unite, şi a fost publicată în revista "Proceedings of the National Academy of Science".
În viitor, astfel de bacterii vor putea fi folosite pentru a produce mici centrale electrice bazate pe bacterii, care ar fi capabile să alimenteze cu electricitatea mici echipamente precum cele de filtrarea apei reziduale sau senzori aflaţi singuri în ocean.
Bacteriile produc însă prea puţină electricitate pentru a fi folosite la transportul urban sau iluminatul unei clădiri.
(10:59)