„O investigatie este in desfasurare”, a afirmat purtatorul de cuvant al Comisiei, facand referire la un articol publicat de cotidianul belgian „Le Soir”, conform caruia ancheta vizeaza contracte de salubrizare pentru cladirile Comisiei, insumand 60 de milioane de euro.

Reprezentantul Comisiei a precizat ca valoarea contractelor de salubrizare vizate de ancheta este mai mica decat sustine cotidianul belgian pentru ca bugetul anual pentru curatenia cladirilor Comisiei se ridica la 500.000 de euro.

Oficiali din cadrul executivului comunitar citati de EUObserver.com sustin insa ca valoarea contractelor care fac obiectul verificarilor justitiei belgiene se ridica la 44 de milioane de euro.

Potrivit lui Alessandro Buttice, reprezentant al OLAF, oficiul antifrauda cerceteaza „executarea necorespunzatoare” a unor contracte de curatenie din ultimii patru ani, in centrul anchetei aflandu-se persoane si companii din afara institutiilor europene.

Cotidianul „Le Soir” sustine insa ca firma de curatenie belgiana Pedus nu ar fi putut incheia contractele fara acordul unor functionari ai Comisiei.  

Dezvaluirea afacerii este inca o pata pe imaginea Comisiei Europene, care  a anuntat „toleranta zero” fata de frauda sau coruptia care afecteaza banii contribuabililor europeni.

In urma cu trei luni, trei italieni, inclusiv un oficial al Comisiei Europene, au fost arestati intr-un al caz de coruptie, referitor la achizitia de imobile pentru reprezentantele UE in strainatate.