Echipa naţională de fotbal a Zambiei a dat peste cap toate pronosticurile şi a câştigat ediţia din acest an a Cupei Africii pe Naţiuni.

În finala disputată duminică seară, la Libreville (Gabon), reprezentativa "Gloanţelor de Cupru" – aflată pe locul 71 în clasamentul FIFA – a învins, la loviturile de departajare (scor 8-7), Coasta de Fildeş, marea favorită a com petiţiei. La sfârşitul celor 120 de minute, scorul a fost egal, 0-0. La punctul cu var, ivorienii au fost "trădaţi" de Kolo Toure şi de Gervinho, după ce, în minutul 70, starul Dider Drogba irosise şi el un penalty.

"O surpriză uriaşă"

Zambienii au dedicat primul lor succes în Cupa Africii victimelor catastrofei din 1993, când avionul în care se aflau şi 18 componenţi ai acestei naţionale s-a prăbuşit lângă Libreville, iar toţi pasagerii au murit.

"Am câştigat în memoria victimelor din 1993", a spus francezul Hervé Renard, selecţionerul Zambiei.

<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/hcpQeE_iZN4" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Antrenorul Petre Gavrilă (61 de ani), fost selecţioner al Ghanei în anii ’90, este surprins de succesul Zambiei.

"Este o surpriză uriaşă, poate cea mai mare din istoria Cupei Africii. Echipa Zambiei nu spunea nimic înaintea turneului. Toată stima pentru antrenorul Hervé Renard, şi-a aşezat excelent jucătorii în teren. Zambienii n-au vedete în lot, dar au compensat printr-o organizare perfectă", ne-a declarat ieri Petre Gavrilă, care conduce în prezent şcoala de fotbal "Euro-Africa", de la Buşteni.

DRUMUL SPRE GLORIE

Fost gunoier, acum campion al Africii

Principalul artizan al victoriei Zambiei este selecţionerul francez Hervé Renard (43 de ani). Fotbalist mediocru, Renard a început să antreneze în 1999, pregătind echipe din ligile inferioare franceze (Draguignan şi Cherbourg) şi engleze (Cambridge). În paralel, Renard conducea şi o firmă de salubrizare.

"Am dus gunoiul timp de opt ani. Mă trezeam şi la trei dimineaţă ca să curăţ clădiri", a rememorat, recent, francezul, care a mai precizat: "La 15 ani, am jucat la Academia clubului Cannes cu Dessaily şi cu Deschamps. Mă credeam bun, dar când am întâlnit fotbalişti de top, mi-am dat seama că sunt un jucător de mâna a treia".


TRIUMF. Hervé Renard, purtat pe braţe de jucători
FOTO: REUTERS


"Hervé Renard a câştigat net duelul tactic cu selecţionerul ivorienilor. Drogba a fost anihilat perfect.“

PETRE GAVRILĂ, fost selecţioner al Ghanei

Citiţi şi:

  • Katongo, cel mai bun jucător de la CAN