Cum vă protejaţi bebeluşul de TBC

Cum vă protejaţi bebeluşul de TBC

În lipsa vaccinului contra tuberculozei, care deocamdată nu mai e produs de Institutul „Cantacuzino”, medicii vă învaţă cum să feriţi copilul de această boală la care suntem campioni europeni.

Românii sunt europenii cu cele mai multe îmbolnăviri de tuberculoză, de la vârste extrem de fragede. Anul trecut, în România producerea vaccinului contra TBC a fost sistată, decizia putând cauza o creştere a numărului de îmbolăviri.

În acest context, mulţi părinţi apelează la cunoştinţe sau la rude din străinătate pentru obţinerea preţiosului vaccin şi a început să înflorescă chiar o mică reţea pentru procurarea „pe sub mână” a produsului.   Copii vaccinaţi cu produse ungureşti

Florina este mămica unei fetiţe de aproape două luni şi, de curând, i-a făcut vaccinul contra TBC. „Am întrebat-o imediat după naştere pe pediatră dacă este cazul să mă agit să-l aduc din străinătate şi mi-a spus că risc să-l fac degeaba dacă nu e bine transportat. De curând, aceeaşi pediatră m-a sunat şi mi-a spus că cineva a adus mai mult vaccin din Ungaria şi să vin la vaccinare, asigurându- mă că produsul e sigur”, povesteşe mămica. De exemplu, în Franţa un vaccin BCG (contra tuberculozei) costă 15 euro, în timp ce produsul românesc e mult mai ieftin.   Avem cele mai multe cazuri de TBC din UE   Un raport al Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor Transmisibile (ECDC) citează România ca fiind ţara cu cele mai multe cazuri de tuberculoză din zona Uniunii Europene.

România s-a evidenţiat, în 2008, cu o rată crescută a îmbolnăvirilor, de 115,1 la 100.000 de locuitori, următorul loc fiind ocupat de Lituania, cu 66,8 de cazuri la 100.000 de locuitori.   În clasamentele pe grupe de vârstă, România se situează din nou în fruntea ţărilor Uniunii Europene.   Receptivitate mai mare până la vârsta de şase luni   Medicii consideră că numărul mare de copii români infectaţi cu bacilul Koch sau bolnavi de tuberculoză este o consecinţă a numărului crescut de adulţi bolnavi.

„Receptivitatea copiilor la TBC e mai mare până la vârsta de şase luni pentru că imunitatea lor este în dezvoltare. Cei mai mulţi copii care iau boala în primele luni o iau de la mamă nediagnosticată. Pentru a se transmite de la alte persoane bolnave la copil e nevoie de contact prelungit, chiar la vârsta mică. Oricum, recomand ca persoanele care vin să vadă copilul mic să nu-l pupe (nici pe mânuţe) şi nici să nu-l ia în braţe până la şase luni. Doar cei care îl cresc efectiv pot face asta”, este sfatul medicului pediatru Alexis Cochino, de la IOMC „Al. Rusescu” din Capitală.   Pediatrul spune că ar trebui neapărat imunizaţi cu vaccinul TBC copiii care au factori de risc major pentru această boală, cum ar fi cei care au în familie rude diagnosticate cu TBC, cei cu imunodeficienţe - boli cardiace, respiratorii - sau cei născuţi prematur.

PROMISIUNE

Vaccinul românesc, pe piaţă din 15 aprilie

Deşi autorităţile sanitare au impus vaccinarea obligatorie a nou-născuţilor, la ora actuală, în România vaccinul nu se găseşte nici să dai cu tunul. De anul trecut, producerea vaccinului contra tuberculozei de către Institutul „Cantacuzino” a fost sistată.

În disperare de cauză, mulţi părinţi au început să caute persoane care au posibilitatea să le trimită vaccinul din străinătate contra cost „Vaccinul adus din străinătate ar trebui transportat la rece, iar dacă nu sunt respectate condiţiile, riscurile să se inactiveze (n.r. - să nu mai fie eficient) sunt mari”, spune pediatrul Alexis Cochino.   Directorul Institutului „Cantacuzino”, Radu Iordăchel, ne-a declarat că producerea vaccinului contra TBC va fi reluată din 15 aprilie, după tehnologia impusă de norme europene. Vaccinarea contra TBC îi protejează pe nou-născuţii şi pe sugarii care sunt expuşi la îmbolnăvire în familie.   „Rezultatul vaccinării este să reducă formele grave de îmbolnăvire, cum ar fi meningita, care pot fi mortale”, ne-a declarat Irina Strîmbu, medic primar pneumologie, la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucureşti.

Ne puteți urmări și pe Google News