Cum trebuie sa ud bonsaiul?

Cum trebuie sa ud bonsaiul?

Va raspunde: Petronela Comanescu, biolog, Gradina Botanica Bucuresti.

Mi-am cumparat un bonsai si nu stiu cum ar fi mai bine sa-l ud ca sa nu gresesc cumva. 

Pamantul din ghiveci nu trebuie sa fie us-cat complet niciodata, pentru ca varfurile radacinilor pot avea de suferit. Ghiveciul se asaza intr-un vas cu apa, astfel incat nivelul acesteia sa depaseasca suprafata pamantului si sa lase radacinile sa absoarba apa pe saturate.

Cea mai buna apa de udat este cea de ploaie. Poti folosi si apa statuta. Bonsaii de interior sunt specii tropicale sau subtropicale (Serissa, Carmona, Ficus, Murraya, Podocarpus) si au nevoie de o atmosfera umeda pe care o poti realiza prin pulverizari frecvente pe frunze.

Ne puteți urmări și pe Google News

O colega mi-a povestit ca foloseste bile de argila la ghivecele ei cu flori. Ce rol au acestea?

Argila expandata se obtine prin ardere sub forma de bile. Acestea sunt folosite pentru a asigura un bun drenaj, fiind asezate pe fundul ghiveciului acoperind gaura de scurgere a excesului de apa. Tot cu ajutorul lor poti crea o atmosfera umeda pentru plante daca le asezi pe un strat de bile de argila mentinut tot timpul umed.

Am o orhidee la care tin foarte mult si am grija tot timpul de ea. Cum pot sa-i prepar un pamant special?

Mai usor este sa apelezi la pamantul din comert special pentru orhidee. Daca vrei sa-l prepari tu trebuie sa faci un amestec din turba fibroasa, pamant de frunze, scoarta de conifere si perlit. Amestecul trebuie sa fie poros si usor acid.

Plantele mele au fainare. Vreau sa stiu mai multe despre aceasta boala si cum as putea s-o elimin.

Fainarea este provocata de ciuperci ce produc pete albicioase, neregulate, acoperite de o pulbere alba, fainoasa si care pot aparea pe frunze, tulpini si flori. Afectand fotosinteza, aceasta boala incetineste cresterea plantelor si le vlaguieste.

Apare frecvent la begonie, crizanteme, ciclamene, kalanchoe, cisus si avocado. Trifmine este un fungicid ce combate cu succes aceasta boala. Respecta dozajul specific fiecarui produs utilizat. Folosirea unei cantitati prea mari de produs poate duce la moartea plantei. Repeta tratamentul de doua-trei ori la interval de o saptamana.

De cateva luni, frunzele marantei mele s-au ingalbenit si nu isi mai revin. De ce? Ce ar trebui sa fac?

Pot fi mai multe cauze. Frunzele se ingalbenesc sau apar arsuri pe ele atunci cand soarele este prea puternic. In acest caz, plaseaza planta in locuri cu putina umbra, niciodata la soare. Marginile frunzelor se ingalbenesc sau se brunifica atunci  cand aerul este prea uscat. La fel, frunzele se ingalbenesc si se ruleaza atunci cand pamantul este prea uscat.