Evenimentul Zilei > Actualitate > Cum te ajută Google la şcoală. Zece ponturi pentru elevi
Cum te ajută Google la şcoală. Zece ponturi pentru elevi

Cum te ajută Google la şcoală. Zece ponturi pentru elevi

De la cunoscutul Google Translate şi până la crearea de site-uri web pentru proiectele cu colegii, elevii îşi pot uşura procesul de învăţare dacă ştiu bine să folosească motorul de căutare.

Elevii au revenit pe băncile şcolii după vacanţa de vară. Readaptarea la programul zilnic şi la materiile de studiu poate fi destul de dificilă pentru mulţi dintre ei.
Copiii trebuie să ştie, însă, că obişnuitul motor de căutare Google le poate fi de un mare folos în procesul de învăţare. EVZ vă prezintă zece servicii ale Google destinate elevilor sau care i-ar putea ajuta pe parcursul anului de studiu.
1. Google, în postura de dicţionar.
În prezent, este mult mai simplu să afli semnificaţia unui cuvând sau traducerea dintr-o limbă străină în română. Este suficient să scrieţi pe Google cuvântul "definiţie" urmat de termenul căutat ca să vă apară explicaţiile acelui cuvânt.
2. Calculator rapid.
Cine mai calculează astăzi în coloniţe, pe hârtie? Nu trebuie decât să tastezi în căsuţa de căutare a Google, de exemplu, "2234*34" şi motorul de căutare va da rezultatul înmulţirii, 75956.
3. Convertor la îndemână.
Acest serviciu te ajută să transformi valorile exprimate în diferite unităţi de măsură. De exemplu, dacă tastezi "35 celsius to fahrenheit", vei afla că 35 grade Celsius sunt echivalente cu 95 grade Fahrenheit.
4. Book Search.
Milioane de cărţi din întreaga lume pot fi găsite prin Google Books, la adresa books.google.ro. Introducând numele autorului sau titlul cărţii, vei afla informaţii despre acestea.
Mai mult, dacă nu există restricţii privind drepturile de autor sau dacă editura permite, vei putea previzualiza întregul text sau chiar vei descărca un exemplar în format PDF. Astfel, copiii pot răsfoi chiar pe propriul desktop cărţi clasice precum "Mândrie şi prejudecată" de Jane Austin sau "Alice în Ţara Minunilor" de Lewis Carroll.
5. Lasă Google să umple golurile.
Pune un asterisc* într-o frază sau întrebare care nu mai ştii cum se termină şi motorul de căutare va completa restul. De exemplu, dacă nu-ţi vin în minte toate cuvintele citatului lui Ludovic al XV-lea, scrie "apres moi*" şi vei regăsi întreaga frază "Apres moi le deluge" (după mine, potopul – trad.fr.).
6. Special pentru şcolari.
Google Scholar (scholar.google. com) permite căutarea de cărţi, culegeri online, articole publicate de universităţi şi pagini web care conţin documente ştiinţifice cu termenii căutaţi.
7. Traduceri instant.
Google Translate este un traducător automat gratuit care funcţionează folosind tehnologia de ultimă generaţie. În prezent, acest serviciu asigură traduceri din şi în 57 de limbi străine. Atenţie însă, textul tradus în acest mod trebuie adaptat, iar traducerea unor cu vinte trebuie verificată într-un dicţionar.
8. Căutare după imagine.
Ai fotografiat vreodată ceva, dar nu ştii ce reprezintă? Sau nu îţi aminteşti numele unui obiectiv despre care s-a vorbit la geografie? "Search by image" este o nouă modalitate de a căuta pe web sau printre propriile fotografii, folosind chiar imaginea respectivă – în locul unei înregistrări audio sau text – ca interogare pentru căutare.
Există mai multe modalităţi de căutare după imagine: copierea şi lipirea unui URL al imaginii, încărcarea unei imagini sau plasarea (drag and drop) acesteia în caseta de căutare de pe images.google.com sau pe pagina de rezultate a căutării după imagini.
9. Google Sites şi Google Docs.
Dacă lucrezi la un proiect comun împreună cu colegii de şcoală, munca voastră ar putea fi uşurată dacă folo seşti Google Sites. Acest serviciu oferă o metodă uşoară de a construi o pagină web simplă pentru colaborarea la un proiect şcolar.
Toată lumea poate lucra împreună pe un site adăugând fişiere ca ataşamente, informaţii din alte aplicaţii Google (cum ar fi Google Docs, Google Calendar, YouTube şi Picasa) şi conţinut nou în format neconvenţional. Google Docs, care are un software de procesare a textului pe internet, nu pe unitatea de disc a cuiva, este util şi atunci când mai mulţi colegi vor să împărtăşească idei într-un singur loc sau să lucreze împreună la un proiect.
10. Arhive de ştiri.
Dacă ai nevoie de ajutor pentru un proiect la istorie, căutarea în News archive (arhiva de ştiri, news.google. com) este o modalitate uşoară de explorare a arhivelor. Utilizatorii pot găsi informaţii scrise de-a lungul timpului despre evenimente, persoane sau idei.
Pe lângă posibilitatea de a căuta cele mai relevante articole pentru interogarea lor, utilizatorii pot urmări şi o imagine de ansamblu istorică a rezultatelor prin parcurgerea unui calendar cronologic generat automat. De exemplu, puteţi găsi o perspectivă istorică a ştirilor apărute în ziare despre Martin Luther King.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: