Caravana „Antibioticele salvează vieți! Utilizează-le cu grijă!” se va deplasa până pe 25 noiembrie în localitățile Victoria, Mironeasa și Voinești (județul Iași) și are drept scop informarea şi educarea locuitorilor din mediul rural asupra utilizării judicioase a antibioticelor.

„Am ales să derulăm în acest an o caravană de informare în mediul rural pentru că este important ca şi populaţia din aceste zone, care uneori are un acces mai dificil la profesioniştii din domeniu sănătății, să aibă informaţii corecte privind antibioticele şi rolul ce revine fiecăruia dintre noi în utilizarea lor judicioasă”, a precizat Eliza Maria Froicu, coordonator proiect din cadrul Societății Studenților Mediciniști Iași.

Prima acțiune s-a desfășurat în localitatea Victoria, sâmbătă, 18 noiembrie 2017, unde studenții împreună cu angajații Antibiotice au oferit locuitorilor pliante cu informații utile despre rolul, beneficiile şi riscurile administrării antibioticelor, precum și utilizarea cu responsabilitate a acestei categorii de medicamente.

„Este foarte benefică această informare pentru că în general avem tendinţa ca la orice problemă de sănătate să luăm antibiotice că ne trece mai repede. Chiar dacă doctorul ne dă sfaturi corecte recunosc că ne mai abatem de la aceste indicaţii, însă mi-am dat seama că putem avea mari probleme pe viitor şi de acum vom respecta ceea ce ne va spune medicul”, a precizat Mariana Pavel, una din sătencele care s-a bucurat de venirea caravanei.

În biblioteca din localitatea Victoria a fost organizată o prelegere suținută de medicul de familie, dr. Gabriela Berheci, unde participanții  au primit informatii despre când şi cum se se administrează antibioticele, reguli de utilizare corectă a acestora, modalităţi de prevenire a rezistenţei la antibiotice astfel încât aceste medicamente salvatoare de vieţi să îşi păstreze eficacitatea pentru noi şi generaţiile viitoare.

„Trebuie să avem foarte mare grijă de viitorul nostru utilizând corect antibioticele şi va trebui să ne educăm pacienţii în acest sens. Din păcate ne confruntăm în ultima vreme cu infecţii care sunt rezistente la antibiotic şi din ce în ce mai des pacienţii noştri ajung în spital în situaţii grave. De aceea consider că existenţa unor ghiduri care să orienteze ţintit utilizarea antibioticelor atât la nivel de cabinete medicale cât şi la nivel de spitale ne-ar ajuta ca pe viitor să dispunem de resurse pentru a lupta împotriva infecţiilor bacteriene. Felicităm studenţii pentru acţiunea iniţiată şi mă bucur că încă de pe băncile şcolii se gândesc la munca lor de mai târziu pentru că dacă nu facem ce trebuie acum nu vor mai avea la îndemână resurse terapeutice”, a precizat dr. Gabriela Berheci, medic de familie în comuna Victoria.

Caravana va continua cu acțiuni asemănătoare în localitățile Mironeasa și Voinești, în decursul acestei săptămâni.

Te-ar putea interesa și: