Cum se menţine o relaţie la distanţă

Cum se menţine o relaţie la distanţă

Povestiţi-vă zilnic întâmplările prin care treceţi şi trimiteţi-vă cât mai multe fotografii şi mici obiecte pentru decorarea locuinţei.

Un serviciu mai bine plătit este principalul motiv pentru care unele cupluri aleg să se iubească de la distanţă. Pentru ca relaţia să dureze, partenerii trebuie să pună mai mult preţ pe comunicare decât pe încercările de a se întâlni cât mai des, susţin psihologii. Trebuie stabilite de la bun început anumite reguli, să vă puneţi în temă partenerul cu programul vostru zilnic, să vă trimiteţ i fotografii şi obiecte decorative. Bine ar fi ca înainte să plecaţi în alt oraş sau ţară să evaluaţi punctele sensibile ale cuplului.

Comunicarea, mai eficientă decât întâlnirile

Pentru ca o relaţie la distanţă să reziste, este important ca amândoi partenerii să-şi povestească toate întâmplările prin care trec, ce activităţi desfăşoară zilnic, ce prieteni îşi fac şi să descrie locul în care trăiesc. „Cel care pleacă trebuie să-i trimită partenerului mostre din realitatea lui: să-i trimită o floare pe care o are în cameră sau mici obiecte pe care le are ca decor. Este important să se audă zilnic şi să-şi povestească despre ce au făcut în ziua respectivă“, explică Bogdana Bursuc, psiholog la Mind Institut din Bucureşti.

La fel de important este ca partenerul să fie anunţat din timp dacă urmează o perioadă în care nu veţi putea comunica deloc. „Cel mai mult contează constanţa interacţiunii. Dacă cei doi se văd la sfârşit de săptămână fără să fi vorbit între timp, poate să apară un sentiment de înstrăinare mai ales dacă unul dintre ei a avut parte de întâmplări foarte importante pentru el. Celălalt partener se poate simţi copleşit şi de aceea comunicarea este mai bună decât întâlnirile“, mai spune Bogdana Bursuc.

Partenerii căsătoriţi sunt mai răbdători

Principalul motiv pentru care un cuplu se desparte din cauza distanţei este chiar sentimentul de înstrăinare. Unele persoane percep distanţarea de partener şi încearcă să găsească o soluţie, în timp ce altele nu reuşesc să facă acest lucru şi devin vulnerabile.

„De exemplu, unii parteneri încep să-i blameze pe ceilalţi pentru lucrurile nepovestite la timp şi încep să-şi piardă încrederea. Lipsa de predictibilitate îi face pe parteneri să înceapă să facă tot felul de scenarii periculoase pentru cuplu“, punctează psihologul. Vulnerabilitatea nu ţine de sex, ci de modul în care partenerii tolerează problemele care apar. Cuplurile căsătorite trec mai uşor peste disconfortul cauzat de separare.

Aceste cupluri au deja un angajament făcut şi sunt dispuse să mai facă un efort în plus. „De multe ori se întâmplă ca partenerii necăsătoriţi să considere că problemele care apar din cauza distanţei arată, de fapt, incompatibilitatea dintre ei“, spune Bogdana Bursuc. Pe de altă parte, sunt şi cupluri formate de puţin timp, dar într-un moment emoţional puternic, rezistente tocmai din acest motiv. „Fiecare cuplu are o vulnerabilitate ce poate fi agravată de distanţă“, avertizează psihologul. De aceea, înainte de plecare, este bine ca ambii parteneri să meargă la un psihoterapeut pentru a face o evaluare a punctelor sensibile.

Ne puteți urmări și pe Google News