Sportul este metoda cea mai sigură de a fi „în formă“.
Studiile arată că mai mult de jumătate dintre adulţi nu sunt activi, iar scuza pe care o invocă pentru că nu fac sport este lipsa de timp. Iată câteva ponturi pe care vi le oferă experţii în fitness şi psihologii, pentru a vă încuraja să faceţi mişcare.
1. Fixaţi-vă un obiectiv
Mulţi oameni nu îşi găsesc o motivaţie pentru a face sport, de aceea nici nu se mobilizează să facă mişcare. „Cei aflaţi în această situaţie trebuie să ştie rolul pe care îl are psihologia în această «afacere»“, apreciază Fabio Comana, psiholog şi cercetător la Consiliul American pentru Exerciţii Fizice, citat de publicaţia „Health“. Faţă de bărbaţi, femeile îşi găsesc mai greu motivaţie, apreciază Amy Eyler de la Şcoala de Sănătate Publică Saint Louis din SUA. Prin cercetările pe care le-a făcut, Amy a descoperit că femeile au tendinţa să acorde timp întâi celorlalţi (copii, soţ, părinţi) şi apoi lor.
2. Căutaţi un partener de mişcare
Pentru multe persoane, gândul de a merge la sală şi de a folosi tot acel echipament sofisticat este descurajant. Altora nu le place să transpire în faţa celorlalţi, mulţi necunoscuţi. Pentru a scăpa de aceste „fobii“, este indicat să vă găsiţi un partener de sport. Încrederea creşte dacă practicaţi mişcarea în echipă. „La fel şi competiţia“, adaugă antrenorul Diana Oprea. Dacă vă permiteţi, o soluţie ar fi să vă luaţi un antrenor personal.
3. Alegeţi locuri sigure
Sunt persoane care preferă să facă jogging în loc să meargă la sală. Mulţi renunţă însă la ideea „crosurilor“, fiindcă nu se simt în siguranţă pe stradă ori în parcuri. Dezavantajaţi sunt în special cei care locuiesc spre periferie. Sfatul este să căutaţi alei iluminate şi zone supravegheate de poliţie pentru a vă simţi mai în siguranţă. Este de preferat să nu mergeţi singuri la jogging, ci însoţiţi de un prieten sau de un câine de pază.
4. Profitaţi de orice ocazie
În cazul în care petreceţi mai mult de opt ore la serviciu şi vă rămâne puţin timp pentru sport, sfatul este să profitaţi de orice ocazie pentru a face mişcare. Inclusiv de pauzele de la slujbă. Ridicaţivă de câte ori puteţi de pe scaun, faceţi câteva exerciţii de întindere la baie sau într-o sală de şedinţe, iar la sfârşitul programului plecaţi pe jos ori cu bicicleta spre casă. În cazul în care folosiţi mijloacele de transport în comun, coborâţi cu câteva staţii mai devreme.
SFAT
Ţineţi cont de bioritm!
O întrebare pe care o pun oamenii dornici să se apuce de sport este dacă ar trebui să exerseze seara ori dimineaţa. Răspunsul este că „nu contează“. Caloriile se ard la fel de bine în orice parte a zilei. Potrivit experţilor, este recomandat să vă alegeţi un interval orar în care să puteţi face într-adevăr sport, astfel încât mişcarea să devină un obicei. De asemenea, aveţi în vedere felul vostru de a fi.