„Declarația pe propria răspundere poate fi refolosită pentru același traseu. Trebuie tăiată și înlocuită data. Cea mai importantă condiție este motivul real al deplasării”, a precizat Sorin Despina.

Legat de zonele metropolitane, unde nu este necesară declarația pe propria răspundere, Sorin Despina a punctat:

„Pentru București situația este foarte clară. Tot județul Ilfov este considerat zonă metropolitană. Legea prevede că toate localitățile aflate pe o rază de 30 kilometri în jurul orașului principal sunt considerate zone metropolitane. Sunt diferite situații particulare în diferite orașe din România (de exemplu în Galați și Brăila), pentru că acolo nu a fost definită zona metropolitană”, potrivit antena3.ro.

Declarație pe proprie răspundere este obligatorie atunci când ieșim din localitatea de domiciliu. Ea poate fi completată și de mână și va cuprinde numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței, motivul și locul deplasării, data și semnătura. Declarația poate fi prezentată la solicitarea autorităților și pe telefon sau tabletă, însă trebuie obligatoriu să aibă semnătura olografă. Nerespectarea acestei măsuri se sancționează cu amendă între 500 și 2.500 de lei.