Cum să iei ţeapă la domiciliu

Cum să iei ţeapă la domiciliu

Cei care visează să dea lovitura cu oferte de tip „câştigi muncind de acasă” pierd bani, timp şi energie.

Anunţ la mica publicitate: „Acum. Ofertă serioasă! Câştigaţi între 500 şi 800 de dolari săptămânal muncind la domiciliu. Trimiteţi plic timbrat autoadresat la OP... CP... Bucureşti”. Aţi văzut astfel de anunţuri în mai toate ziarele.

Trebuie să luaţi aminte: multe astfel de promisiuni sunt simple escrocherii. În cel mai bun caz, „ofertele” omit să pomenească amănuntul că veţi presta multe ore fără plată sau nu arată cât de mari sunt costurile pe care le veţi avea de suportat.

Pentru că astfel de scheme vă cer să cheltuiţi pentru plasarea anunţurilor de mică publicitate, realizarea de fotocopii, cumpărarea de plicuri, hârtie, timbre, mărgele sau adezivi şi altele. Consumatorii care au fost înşe laţi astfel au pierdut sume considerabile de bani, timp şi energie. „Aveam nevoie de bani. Am găsit un anunţ tentant” „Aveam nevoie de bani. Am găsit un anunţ tentant: «Câştigaţi sute de euro. Munca la domiciliu. Programul vi-l faceţi singur. Felicitări manuale. Trimiteţi plic timbrat la Oficiul Poştal...». Numele firmei nu era specificat, dar era un număr de telefon. Am cerut detalii. Mi s-a spus că trebuie să trimit un plic cu o foaie cu datele mele şi altul gol, timbrat, plus 50 de lei, pentru materialele pe care urma să le primesc de la ei ca să fac felicitări”, îşi povesteşte păţania Laura Stan, 26 de ani, din Târgovişte.

Ne puteți urmări și pe Google News

După trei zile a primit un plic cu nişte hârtii, lipici, câteva culori, un şablon şi un mesaj în care i se spunea să trimită felicitările confecţionate, să fie verificate.

„Mi-a luat 4-5 minute să fac o felicitare. A treia zi, aveam în cutia poştală un alt plic. Mi s-a spus că am trecut proba şi că acum o să încep munca. Mi-au cerut alţi 50 de lei şi un alt plic gol timbrat. Noile şabloane erau însă foarte complicate. Mi-a luat o oră să fac o felicitare. Era nerentabil. Le-am telefonat să le spun. Un minut costa aproa pe un euro. Mi-au spus că tariful e trecut în anunţ şi că, dacă nu-mi convenea, nu trebuia să sun. Am întrebat dacă mă pot întâlni cu un reprezentat al firmei, să semnez un contract, însă mi-a spus că acest lucru nu este posibil, că vom comunica poştal. Aşa am rămas şi fără bani şi am pierdut şi timpul fără rost”, îşi încheie povestea Laura Stan.

Poţi câştiga doar dacă devii tu însuţi escroc O altă schemă clasică este să trimiteţi plicuri către alte persoane. Promoterii unor astfel de activităţi încearcă să vă convingă de faptul că, în schimbul unor sume modice, vă vor arăta cum să câştigaţi bani doar trimiţând nişte plicuri altor persoane.

„Veţi afla însă că promoterii acestui tip de schemă nu vă oferă un loc de muncă. Ei vă vor trimite doar o scrisoare prin care vă vor spune să plasaţi şi dumneavoastră astfel de anunţuri în presă sau să trimiteţi aceste propuneri prietenilor sau rudelor”, spune Mugurel Haralambie, reprezentantul Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România (ANPCPPSR).

Singura modalitate de a face bani din această activitate ar fi doar dacă aţi deveni dumneavoastră înşivă „promoter”, adică dacă veţi închide cercul: dacă alţi „fraieri” vor răspunde anunţului pe care l-aţi dat şi vă vor trimite bani pentru ca dumneavoastră să-i „învăţaţi” să lucreze de acasă plasând, la rândul lor, astfel de anunţuri, explică Haralambie.

Şomerii, victime preferate

Maria Anton, în vârstă de 24 de ani, din Bucureşti, care a rămas fără loc de muncă, a crezut şi ea într-un anunţ care-i propunea să înşire mărgele. A urmat acelaşi scenariu: primul plic „de probă” şi un al doilea cu instrucţiuni pentru şiraguri foarte complicate.

„Am stat vreo 12 ore să lucrez, dar nu am reuşit să fac acele modele, aşa că am renunţat la această muncă”, spune Maria.

Mihai Titichi: „Este o megaescrocherie!”

„Firmele-fantomă care oferă de lucru la domiciliu îşi atrag clienţii cu oferte extrem de tentante. De exemplu, potrivit ofertelor respective, stând acasă şi lipind pungi, confecţionând plicuri sau şiraguri de mărgele, te-ai putea bucura de câştiguri de peste 50 de milioane de lei vechi lunar. Este o mega-escrocherie care s-a extins în toată ţara”, spune Mihai Titichi, şeful serviciului juridic al Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor.

„Firmele-fantomă ce oferă de lucru la domiciliu îşi atrag clienţii cu oferte extrem de tentante. E o megaescrocherie care s-a extins în toată ţara.“, MIHAI TITICHI, şef serviciu juridic APC

CUM SĂ VERIFICAŢI ANUNŢUL

Cele şapte întrebări asiguratorii

  • Ce activităţi trebuie să desfăşuraţi? (cereţi o listă detaliată a activităţilor de îndeplinit)
  • Se va încheia un contract între dumneavoastră şi firmă?
  • Veţi primi un salariu sau un comision?
  • Cine vă va plăti?
  • Când veţi primi primii bani?
  • Care e costul total al unui astfel de program de lucru de acasă, incluzând materialele necesare, echipamente sau alte taxe?
  • Veţi primi chitanţe pentru investiţia dumneavoastră?

De asemenea, la oricare organizaţie de protecţia consumatorului sau la organismele Ministerului Finanţelor puteţi verifica date despre compania cu pricina şi puteţi afla dacă există plângeri referitoare la activitatea firmei respective. Atenţie, însă: lipsa unor plângeri nu înseamnă neapărat că firma sau activitatea desfăşurată sunt legale. Dacă aţi cheltuit bani şi timp pentru desfăşurarea unor astfel de activităţi la domiciliu şi aţi fost păcăliţi, contactaţi compania şi cereţi să vi se returneze banii.

Aduceţi la cunoştinţa reprezentan ţilor firmei că veţi anunţa autorităţile referitor la nemulţumirile dumneavoastră. Dacă nu puteţi rezolva amiabil disputa, adresaţi o plângere organizaţiilor de protecţia consumatorilor, Ministerului Finanţelor Publice sau Gărzii Financiare.