Evenimentul Zilei > Social > Cum să ai o relaţie bună cu fostul soţ, de dragul copiilor
Cum să ai o relaţie bună cu fostul soţ, de dragul copiilor

Cum să ai o relaţie bună cu fostul soţ, de dragul copiilor

Dacă aţi divorţat recent, daţi-i ocazia copilului ca, de Sărbători, să fie alături de ambii părinţi. Pentru o dezvoltare armonioasă a celui mic, lăsaţi la o parte resentimentele şi comportaţi-vă civilizat.

Să vă înţelegeţi bine cu fostul partener de viaţă poate părea imposibil. Însă dacă aveţi copii împreună, o relaţie tensionată nu va face decât să împiedice dezvoltarea psihică sănătoasă a celor mici. Specialiştii vă dau câteva sfaturi pentru a putea construi o relaţie civilizată cu fosta soţie sau fostul soţ, relaţie care să nu depăşescă însă graniţele unei simple amiciţii.

De dragul copiilor

"Examenul de maturitate cognitivă şi afectivă a partenerilor unui cuplu este dat şi în momentul despărţirii, separării fizice şi psihologice dintre cei doi", spune psihologul şi psihoterapeutul Keren Rosner, de la Cabinetul Mentarex Consult, din Bucureşti. "Dacă cei doi îşi iubesc au tentic copiii şi doresc să îi protejeze şi să le ofere o viaţă liniştită şi armonioasă, vor păstra o relaţie elegantă, calmă, fără re proşuri şi tensiuni", adaugă specialistul.

În cazul în care vă certaţi de fiecare dată când vă vedeţi, este de preferat să evitaţi întâlnirile. "Sunt unii părinţi care, din diferite motive, rămân într-o stare de conflict, iar asta nu le face bine copiilor. În cest caz, cel mai bine ar fi ca cei doi să se evite", precizează Philip M. Stahl, psiholog american şi autor al unei cărţi despre rezolvarea conflictelor în cuplurile divorţate.

Nu vă îmbrăţişaţi fostul partener de viaţă

Pe de altă parte, în cazul în care aveţi o relaţie civilizată şi armonioasă, aveţi grijă să nu rămâneţi "agăţat" de fostul partener. De asemenea, evitaţi să transmiteţi mesaje greşite copiilor.

"Extrema de a rămâne în relaţie foarte apropiată dezvăluie un ataşament nepotrivit al unuia dintre parteneri sau al ambilor, care îi va împiedica să evolueze către o nouă opţiune de viaţă", explică psihologul Rosner.

Puteţi avea o relaţie prietenoasă şi cordială, dar nu vă îmbrăţişaţi afectuos şi nu împărtăşiţi lucruri personale. Copiii ar putea interpreta greşit semnele de intimitate, spun specialiştii.

Dacă doar vă zâmbiţi, vă priviţi în ochi şi vă salutaţi, e suficient pentru ca cei mici să înţeleagă că mama şi tata au o relaţie civilizată, dar nu vor mai forma un cuplu.

Chiar dacă, cel puţin la început, tentaţia de apropiere este mare, trebuie să cântăriţi bine lucrurile. Specialiştii vă sfătuiesc ca, cel puţin la început, să evitaţi întâlnirile prelungite. Planificaţi cu rigoare ceea ce aveţi de discutat şi stabiliţi timpul alocat pentru întâlnire.

Păstraţi ritualurile care sunt importante pentru familie

Primul an după separare este întotdeauna cel mai greu. Este o perioadă în care toţi membrii familiei suferă, iar copiii mici, în mod special, sunt cei mai vulnerabili.

Pentru ei, aţi putea să luaţi în calcul posibilitatea de a menţine o parte dintre obiceiurile familiale importante, cum ar fi cele de sărbători, este de părere psihologul american Shirley Thomas, autor al cărţii "Two Happy Homes: A Working Guide for Parents & Stepparents after Divorce and Remarriage" (Două cămine fericie: Un ghid practic pentru părinţii naturali şi cei vitregi, după divorţ şi recăsătorire).

"Copiii foarte mici nu vor înţelege de ce lucrurile sunt diferite. Limitaţi-vă timpul pe care îl petreceţi împreună, însă nu renunţaţi complet la activităţile de familie, dacă este posibil", sfătuieşte Shirley Thomas, citată de portalul medical WebMD.com. Pentru copil, este important ca de sărbători să fie cu ambii părinţi, chiar dacă nu simultan.

"El va continua să spere că familia va fi din nou împreună, de accea, cu delicateţe i se va explica faptul că acest lucru nu se va întampla, dar că părinţii vor fi alături de el în momente speciale. El trebuie să ştie că iubirea părinţilor este necondiţionată, şi nu are legătură cu faptul că adulţii au hotărât să nu mai locuiască împreună", arată Keren Rosner.

"Copilul va continua să spere că familia va fi din nou împreună. De aceea, cu delicateţe, explicaţi-i că acest lucru nu se va întâmpla.
KEREN ROSNER, psihoterapeut, cabinetul Mentarex Consult

Citiţi şi:

  • Copiii cred că din cauza lor divorţează părinţii
  • Cum sunt afectaţi copiii de divorţul părinţilor
  • Părinţii care divorţează vor avea custodia comună a copiilor
Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News