Evenimentul Zilei > Actualitate > Cum pun americanii piedici ruşilor în Polonia
Cum pun americanii piedici ruşilor în Polonia

Cum pun americanii piedici ruşilor în Polonia

Tehnologia americană de extracţie a gazelor naturale va genera o adevărată luptă pentru concesionarea terenurilor din Polonia.

Experţii spun că în Polonia, singurul stat european care a evitat recesiunea, se află unele dintre cele mai însemnate rezerve de gaze naturale. Exploatat corespunzător, gazul din Polonia ar putea fi călcâiul lui Ahile pentru dominaţia rusească în comerţul cu gaze naturale.

Trei mari giganţi energetici americani au intrat deja în cursă, notează publicaţia londoneză Times, în ediţia online. ConocoPhillips este gata să lanseze primul program de extracţie, prin dezvoltarea unui centru de profil lângă Gdansk, pe coasta Mării Baltice.

Alte două mari companii americane, Exxon-Mobil şi Marathon, alături de canadienii de la Talisman Energy, sunt gata să îi urmeze pe cei de la ConocoPhillips. Talisman Energy va pune la bătaie circa 100 de milioane de euro pentru a dezvolta propriul program de extracţie.

Compania de cercetare în domeniul petrolului şi al gazelor naturale, Wood Mackenzie, estimează că în zonele din nordul şi centrul Poloniei sunt zăcăminte care ascund circa 1,36 de trilioane de metri cubi de gaze naturale. Dacă previziunile se vor dovedi reale, rezervele de gaze naturale ale Uniunii Europene vor creşte cu 47%.

Polonia importă anual trei sferturi din cele aproximativ 14 miliarde de metri cubi de gaze pe care le consumă.

Cererea de gaze naturale la nivelul Uniunii Europene ar pute acreşte uşor anul acesta, până la 554,1 miliarde de metri cubi. Ruşii livrează aproape un sfert din gazele consumate de europeni. Pe măsură ce vor fi dezvoltate noi zone de extracţie, dominaţia ruşilor pe piaţa europeană a gazelor va scădea.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: