Cum previi bolile de inimă

Cum previi bolile de inimă

Ca să scazi cât mai mult riscul de a face parte din larga categorie a românilor care suferă cu inima, consumă puţină carne roşie şi mişcă-te cât mai mult.

Aproape 10% dintre români prezintă un risc de a face boli cardiovasculare, arată rezultatele programului naţional de evaluare a stării de sănătate iniţiat de Ministerul Sănătăţii, centralizate la şase luni după începerea acţiunii.

Fumatul, obezitatea, sedentarismul şi stresul sunt printre principalii factori care favorizează apariţia bolilor de inimă.

Mişcarea făcută de câteva ori pe săptămână la o sală de sport sau în parc, ca şi consumul moderat de carne roşie, responsabilă de creşterea nivelului colesterolului, te ajută să nu ajungi în situaţia de a avea „inima slabă“. 50% din populaţie suferă de hipertensiune Aproximativ 60% dintre români mor din cauza afecţiunilor cardiovasculare, aceasta fiind principala cauză de deces în ţara noastră. În Europa de Vest, procentul ajunge la mai puţin de 40%.

„Bolile cardiovasculare sunt produse de câteva afecţiuni preexistente şi de diferiţi factori de risc. 50% dintre adulţi sunt hipertensivi, dar nu se tratează, pentru că nu simt durere şi nici ameţeli. Cei cu hipertensiune trebuie să meargă la medic şi să ia tratamente pentru stabilizarea tensiunii“, afirmă Mircea Cinteză, medic cardiolog la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti.

Un factor de risc important este fumatul. Gudronul din fumul de ţigară produce o inflamaţie a părţilor lucioase din interiorul vaselor de sânge. Din acest motiv, colesterolul se infiltrează pe acestea ducând la apariţia aterosclerozei. Carnea roşie creşte nivelul colesterolului Obezitatea însoţită de sedentarism şi uneori şi de diabet cauzează, de asemenea, boli de inimă.

„Muşchii în mişcare consumă o parte din substanţele ce agresează vasele de sânge. Dacă staţi mult timp la birou şi în maşină, substanţele nu sunt consumate şi produc erodarea vaselor. În plus, muşchii în mişcare consumă calorii care altfel ar îngreuna munca inimii“, mai spune Mircea Cinteză.

Medicul îţi recomandă să faci sport trei zile pe săptămână, câte o oră sau două, ori să te plimbi câte 30 de minute, patru-cinci zile pe săptămână. În afară de sport, importantă este şi alimentaţia.

Consumă cât mai des peşte, fructe, legume, lactate şi mai puţină carne roşie, deoarece conţine multe calorii şi creşte colesterolul. Cei care „pun la suflet“ riscă un atac la inimă Şi stresul poate dăuna inimii. „Cei care se consumă şi pun la suflet în mod pesimist fac foarte des atac vascular la inimă sau la creier. Lucrurile care ţi se întâmplă trebuie privite în mod constructiv, deoarece lumea merge oricum înainte“, te sfătuieşte cardiologul.

Ca să-ţi protejezi inima, mai poţi consuma un pahar de vin roşu pe zi, dar nu mai mult, deoarece îţi poate afecta ficatul.

Ne puteți urmări și pe Google News