Evenimentul Zilei > Actualitate > Cum poate fi evitată declaraţia anuală pe venit
Cum poate fi evitată declaraţia anuală pe venit

Cum poate fi evitată declaraţia anuală pe venit

Unele persoane ar putea scăpa de depunerea declaraţiei anuale pe venit la administraţiile financiare dacă optează, de anul acesta, pentru impozitarea finală la sursă.

O modificare introdusă în Codul Fiscal din 2010 ar putea veni în sprijinul celor care preferă să fie impozitaţi final la sursă, ca să nu mai depună declaraţia anuală pe venit, scrie „Capital”.

În prezent, peste 300.000 de persoane realizează venituri şi din alte surse, în afara salariului, astfel sunt obligate să le declare anual, la Fisc. Este vorba despre venituri din activităţi comerciale, profesii liberale, drepturi de proprietate intelectuală, chirii, transferul titlurilor de valoare, vânzare/cumpărare de valută la termen, activităţi agricole.

Obligaţia le revine şi celor care au realizat venituri din străinătate, dacă îndeplinesc trei ani consecutivi condiţiile de rezidenţă în România.

Interes zero în cazul drepturilor de autor

Posibilitatea de a opta pentru impozitul cu reţinere la sursă, respectiv de către plătitorul de venituri, este acordată din 2010 persoanelor care au venituri din drepturi de proprietate intelectuală, vânzarea bunurilor în regim de consignaţie, contracte de agent, mandat, comision, convenţii civile, expertize contabile, tehnice şi judiciare.

Opţiunea aparţine beneficiarului şi poate fi prevăzută prin contract. „Singurul avantaj al utilizării acestui sistem de impunere finală este că beneficiarii nu mai au obligaţia depunerii declaraţiei anuale, obligaţia calculării, reţinerii şi plăţii acestui impozit putând fi transferată plătitorului de venit”, explică Sorin Istrate, managing partner Contexpert. Prevederea poate fi chiar dezavantajoasă pentru cei care primesc venituri din drepturi de proprietate intelectuală.

Fiscul, primul câştigător

„În cazul veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală, credem că vor fi foarte puţine situaţiile în care acest sistem de impunere va fi pus în practică. La determinarea impozitului pe aceste venituri, beneficiarii au dreptul să deducă cheltuielile egale cu 40% din venitul brut, pentru care nu trebuie să prezinte niciun fel de acte justificative”, spune Istrate.

Potrivit lui, cei care aleg varianta de impunere de până acum, cu reţinere de 10% din venit, urmând să-şi definitiveze singuri impozitul prin declaraţia anuală, vor datora la finele anului un impozit de 9,6% faţă de 16%, cât ar plăti dacă ar opta pentru reţinerea întregului impozit de către plătitorul de venituri.

Pentru celelalte categorii de venituri pentru care există posibilitatea opţiunii, noul sistem va fi preferabil pentru că scuteşte contribuabilul atât de depunerea declaraţiei, cât şi de plata eventualelor diferenţe de impozite. Cei care vor opta pentru reţinerea finală a impozitului în 2010 nu vor mai fi obligaţi să depună declaraţiile în 2011.

„Din punct de vedere al autorităţilor fiscale, va fi preferabil ca persoanele fizice să opteze pentru impunerea finală, pentru că plătitorul de venituri este mult mai uşor de urmărit şi executat pentru neplată.“,
SORIN ISTRATE, managing partner Contexpert

17 mai este termenul-limită
de depunere a declaraţiilor anuale de venit, în 2010, conform Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.