Evenimentul Zilei > Actualitate > Cum penalizează Fiscul contribuabilii corecţi
Cum penalizează Fiscul contribuabilii corecţi

Cum penalizează Fiscul contribuabilii corecţi

Din cauza unor probleme de funcţionare, firmele care îşi achită contribuţiile sociale înainte de termen se trezesc cu majorări de întârziere.

O firmă din Bucureşti şi-a plătit contribuţiile sociale pentru angajaţi cu câteva zile înainte să-şi depună declaraţiile în acest sens. Deşi a virat banii în conturile Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), după câteva săptămâni a primit o scrisoare în care era înştiinţată că are datorii la bugetele de asigurări sociale.

Astfel de situaţii se întâmplă în mod curent, confirmă şi consul tanţii. Reprezentanţii Fiscului şi le explică simplu: „Când este plătită înainte de depunerea declaraţiei, suma se dirijează într-un cont în aşteptare. Apoi, când apare declaraţia, stingerea nu se face în mod automat, ci necesită o analiză”, după cum a declarat recent Ion Busuioc, şef al Direcţiei legislaţie din cadrul ANAF.

Însă, „la o simplă cerere din partea firmei, accesoriile de întârziere se anulează, chiar dacă s-a emis decizia”, susţine Ion Busuioc.

Paşi de urmat

Nu intraţi în panică dacă aţi fost anunţat că aveţi datorii, deşi v-aţi plătit contribuţiile înainte de termen. Grăbiţi-vă la ad ministraţia financiară să depuneţi o cerere prin care solicitaţi reglarea fişei pe plătitor, vă sfătuieşte Luminiţa Hosu, director economic la Expert Star Consulting. Apoi, spune ea, veţi fi programat să vă prezentaţi cu documente precum balanţa contabilă şi declaraţiile 101, 102 şi 300.

Ulterior va fi reglată fişa pe plătitor şi veţi scăpa de majorările de întârziere. Procedura nu ar trebui să dureze mai mult de două săptămâni, susţine specialistul. Ea spune că „este mai bine să fie achitate con tribuţiile când sunt depuse decla raţii le, pentru a evita aceste inadvertenţe”.

„Contabilul trebuie nu doar să întocmească bilanţuri, ci şi să ţină un contact cvasipermanent cu Fiscul, pentru a afla dacă apar anumite datorii.“,
LUMINIŢA HOSU, director economic Expert Star Consulting

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: