Protecție în bucătărie: de ce nu e bine să folosiți vase de plastic și să țineți mâncarea gătită mai mult de o zi

Protecție în bucătărie: de ce nu e bine să folosiți vase de plastic și să țineți mâncarea gătită mai mult de o zi

Alegeţi vase de ceramică şi sticlă în loc de plastic, lăsaţi apa de la robinet să curgă înainte de a o folosi şi utilizaţi substanţe de curăţare cât mai "naturale".

Vase de plastic în dulapuri, gaze toxice în aer şi chimicale pe suprafeţele curate, alimente cu E-uri în frigider – aşa arată bucătăria celor mai mulţi. Specialiştii arată câteva pericole care pândesc în bucătărie şi cum le putem evita. 1. Fără plastic la microunde Cuptoarele cu microunde în perfectă stare de funcţionare nu prezintă risc de radiaţii. Dar cantităţi mari din chimicale nesănătoase pot pătrunde în mâncare de pe vasele de plastic, la temperaturi mari. Aşa că cel mai bine ar fi să folosiţi vase ceramice sau de sticlă atunci când încălziţi alimentele.

În plus, încălzirea mâncării în cuptorul cu microunde modifică structura biologică a alimentelor şi le scade valoarea nutritivă, avertizează prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

"Cuptorul cu microunde încălzeşte mâncarea, într-un mod neobişnuit, prin agitarea moleculelor de apă, care la energii mari se desprind din structura alimentelor", explică acesta. În aceste condiţii, la cuptorul cu microunde nu se pot găti feluri întregi de mâncare, ci doar acele alimente semipreparate, care conţin multe E-uri şi au valoare nutritivă scăzută. 2. Gătiţi la temperaturi medii Învelişul pe care îl au cele mai multe tigăi şi care nu permite mâncării să se lipească de vasul în care gătiţi poate elibera gaze toxice la temperaturi mari. Gătiţi la foc mic sau mediu şi nu încălziţi mâncarea la foc mare. Alternativa e folosirea de vase de gătit din oţel inoxidabil. 3. Nu ţineţi mâncarea gătită peste 24 de ore la frigider Mâncărurile organice sunt cele mai sănătoase. Optaţi pentru produse proaspete, îngheţate sau uscate, în locul celor conservate. În ceea ce priveşte păstrarea mâncării gătite în frigider, perioada de depozitare nu trebuie să depă şească 24 de ore, precizează Gheorghe Mencinicopschi, iar temperatura trebuie să fie de +4 grade Celsius sau mai scăzută. "Există pericolul ca unele microorganisme care produc toxiinfecţii alimentare să se dezvolte la temperaturi ce depăşesc 4 grade".

Pentru congelator temperatura nu ar trebui să fie mai scăzută de -18 grade Celsius. 4. Atenţie la apa de la robinet Dacă locuiţi într-o clădire cu un sistem vechi de alimentare cu apă, lăsaţi apa să curgă pentru câteva minute înainte de a o folosi pentru gătit. Nu e recomandat să beţi apă de la robinet, chiar în situaţia în care o filtraţi. "Un dispozitiv care ar face apa de la robinet cât de cât sigură costă cel puţin 1.000 de euro. Aparatele mai ieftine nu opresc unii paraziţi, azotaţi sau alţi contaminanţi chimici", mai spune specialistul. 5. Oţet şi bicarbonat pentru curăţare naturală Substanţele de curăţare obişnui te pot conţine chimicale toxice. Ingredientele naturale sunt la fel de eficiente în eliminarea microbilor şi a bacteriilor. Folosiţi bicarbonat de sodiu pentru curăţarea grăsimilor şi oţet pen tru eliminarea bacteriilor. Cău taţi produse de curăţare naturale, care nu conţin solvenţi puternici, clor, amoniac sau parfumuri şi care sunt bio-degradabile. "Majoritatea vaselor din plastic conţin substanţe toxice pentru organism, care trec în alimente chiar dacă acestea nu sunt încălzite.“ PROF. DR. GHEORGHE MENCINICOPSCHI, specialist în alimentaţie

  • Cum ne lovesc sănătatea radiaţiile "casnice"
  • A mai căzut un mit: microundele ucigaşe

Ne puteți urmări și pe Google News