Evenimentul Zilei > Actualitate > Cum micșorăm cheltuielile cu întreținerea? Factura „zero” la curent și cum poate deveni realitate
Cum micșorăm cheltuielile cu întreținerea? Factura „zero” la curent și cum poate deveni realitate

Cum micșorăm cheltuielile cu întreținerea? Factura „zero” la curent și cum poate deveni realitate

Panourile solare ar putea fi soluția, mai ales pe timpul verii, pentru a micșora costurile cu întreținerea.

Într-un bloc din Alba Iulia, proprietarii au avut ideea de a monta panouri solare.

Panouri solare pentru apa caldă

Panourile solare sunt folosite pentru a asigura apa caldă. Ca urmare, facturile la întreținere au scăzut cu 50 la sută.Pare greu de crezut, dar această familie din Alba Iulia nu mai are grija apei calde. Blocul în care locuiește a fost reabilitat termic anul trecut, iar în proiect au fost incluse și mai multe panouri solare care le asigură oamenilor apă caldă la costuri foarte mici pe timp de vară. Crina Mureșean, proprietara unei garsoniere, spune că numai anul acesta a economisit aproximativ 1.000 de lei de când nu mai folosește gazul pentru apa de spălat.

„Costurile de întreținere pentru cei 100 de locatari au fost reduse cu mai bine de 50%, fiindcă din luna aprilie până în luna octombrie, apa caldă este produsă de panouri solare. Finanțarea a fost 85% bani europeni, 13% buget de stat și 2% buget local. Valoarea lucrărilor a fost de 1,6 milioane de lei”, detaliază Flaviu Buta, purtătorul de cuvânt al Primăriei Alba Iulia.

Primăria Alba Iulia are acum în plan să monteze panouri fotovoltaice pe clădirea instituției și pe 5 școli din oraș. Proiectul este în faza studiului de fezabilitate și este estimat la 800.000 de euro.

De ce investiție e nevoie pentru o „casă verde”?

Și la Constanța, panourile fotovoltaice și o turbină eoliană ajută mai multe familii să producă energie verde. Sunt luni în care oamenii au costuri zero cu energia electrică. În comuna Limanu din județul Constanța câțiva localnici au optat deja pentru surse alternative de curent electric.
Proprietarul unei case construite acum 4 ani a preferat să nu o conecteze la sistemul centralizat de energie electrică. Folosește 16 panouri fotovoltaice și 2 turbina eoliane conectate la 12 baterii de 150 amperi fiecare”.

„Folosesc două sisteme. Am două eoliene. O eoliană de 3 kW și 16 panouri fotovoltaice de câte 250 de watti fiecare. În total, ar fi undeva la 3 kW pe care îi produc panourile pe oră, iar eoliana, în condițiile în care bate vântul foarte puternic, produce tot 3 kWh”, le-a povestit proprietarul reporterilor digi24.ro

În momentul de față, proprietarul își asigură curentul electric fără să depindă de sistemul centralizat. Mulți vecini și-ar dori să-i poată urma exemplul, mai ales că se anunță facturi uriașe în această iarnă. Oamenii spun, însă, că e vorba de o investiție serioasă. Cele 16 panouri fotovoltaice, turbinele eoliene și bateriile l-au costat pe proprietarul din Limanu aproximativ 7.000 de euro, scrie digi24.ro.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News