Paradoxul reciclării mondiale. Turbinele eoliene poluează planeta

Paradoxul reciclării mondiale. Turbinele eoliene poluează planetaSursa foto: Arhiva EvZ

Companiile caută modalități de a face față celor zeci de mii de pale ale turbinelor eoliene care au ajuns la sfârșitul vieții.

Pala unei turbine eoliene poate fi mai lungă decât o aripă de Boeing 747, astfel încât la sfârșitul duratei lor de viață, ele nu pot fi transportate.

Zeci de mii de pale „îmbătrânite” din întreaga lume își găsesc sfârșitul în depozitele de deșeuri. Numai în SUA, aproximativ 8.000 de pale vor fi eliminate în fiecare din următorii patru ani.

Europa, care s-a ocupat mai mult de această problemă, are aproximativ 3.800 în fiecare an până cel puțin în 2022.

Construite pentru a rezista vânturilor de foța unui uragan, palele nu poti fi ușor distruse, reciclate sau reutilizate. Aceast fapt a creat o căutare urgență a alternativelor.

„Palele turbinelor eoliene vor fi acolo, în cele din urmă, pentru totdeauna”, spune directorul de funcționare a unei companii, care caută modalități mai bune de a face față deșeurilor masive. „Ultimul lucru pe care vrem să-l facem este să creăm și mai multe provocări de mediu”.

În Uniunea Europeană, care reglementează strict materialele care pot intra în depozitele de deșeuri, unele pale sunt arse în cuptoare care creează ciment, sau în centrale. Dar conținutul de energie este slab și inegal, iar fibra de sticlă arsă produce poluanți, scrie bloomberg.com.

Ne puteți urmări și pe Google News