Cum încearcă PDL să oprească dezertările

Cum încearcă PDL să oprească dezertările

Cu tot mai mulţi parlamentari speriaţi de căderea în sondaje, partidul sare cu promisiuni: bani, o nouă lege electorală şi garantarea colegiilor în 2012.

Speriaţi de prăbuşirea în sondaje sau nemulţumiţi de modul cum se derulează alegerile interne, tot mai mulţi parlamentari PDL ameninţă în interiorul partidului că sunt pe picior de plecare pentru a-şi maximiza şansele la realegere în 2012.

Ca să tempereze valul nemulţumirilor, dar şi ca să pregătească terenul alegerilor pentru conducerea PDL în care parlamentarii vor avea un vot greu, şefii PDL se întrec în oferte sau promisiuni pentru propriii uninominali.

De la "prima" de 200.000 de lei la o nouă lege electorală

Ne puteți urmări și pe Google News

De la guvern, Emil Boc promite, prin liderul deputaţilor, Mircea Toader (sprijinit de garda veche), alte 200.000 de lei până la sfârşitul anului, exclusiv pentru investiţiile din colegiile PDL.

O altă promisiune întărită în ultimele zile în discuţii cu parlamentarii, au declarat pentru EVZ surse din PDL, este schimbarea cât mai rapidă a legii electorale prin anularea sistemului de redistribuire.

În acest fel, primul clasat în colegiu ar urma să intre direct în parlament. O poziţie similară a avut, de altfel, preşedintele Traian Băsescu săptămâna trecută, la TVR: "Eu voi încerca să conving clasa politică să facem şi pasul următor, uninominal adevărat, adică ori în două tururi, ori într-un singur tur şi cel care e pe locul întâi să intre în parlament". În calculele PDL ar intra, la acest moment, extinderea modelului şi la alegerea primarilor.

Pe de altă parte, din parlament, Raluca Turcan şi Sulfina Barbu vin cu o ofertă pentru deputaţi: schimbarea actualei formule de conducere a grupului pentru a întări uninominalii PDL în relaţia cu guvernul şi pentru a obţine, printre altele, garantarea actualelor colegii şi la alegerile din 2012.

Parlamentarii nu mai vor să fie "trompetele guvernului"

"Parlamentarii PDL nu sunt trompetele guvernului", se arată într-un proiect de strategie de comunicare şi poziţionare avansat de Raluca Turcan, zilele trecute, deputaţilor democrat-liberali, îndemnaţi să nu se mai limiteze la a explica public măsurile de austeritate ale lui Boc.

Mai mult, proiectul care a atras în jur de 30 de susţinători până acum, le-a dat aripi de putaţilor PDL încurajaţi să-şi ţină sub papuc propriul guvern. Pentru "problemele din colegiu", spre exemplu, secretarii de stat şi şefii de agenţii ar urma să fie practic la dispoziţia lor. "Aceştia vor avea săptămânal un program de audienţe. Termenul de rezolvare va fi de 10-20 de zile. Contestaţia va fi analizată de ministru", se arată în proiect.

Bătălia pentru colegii

Ca strategie pe termen scurt, Turcan propune de la acoperirea "deficitului ideologic" cu teme noi de dreapta, ca votul prin corespondenţă, până la un audit al resurselor umane în PDL: "Considerăm absolut necesar un sondaj naţional pentru identificarea candidaţilor la alegerile locale".

Viitorii candidaţi sunt trimişi "să se facă cunoscuţi" în colegiile lor atât prin "contact direct cu alegătorii", cât şi prin "scrisori de informare, site-uri, bloguri şi pre zenţă în presa locală".

În schimb, ar urma să primească garantarea colegiului pentru 2012. Un avantaj în a-şi păstra parlamentarii pe aceleaşi colegii pare însă să aibă şi partidul. "Un colegiu electoral abandonat de parlamentarul PDL care îl reprezintă măreşte şansele de victorie pentru un candidat al opoziţiei", au descoperit şi PDL-iştii.

"Propunem ca, precum în cazul primarilor, să instituim cutuma ca fie care parlamentar să candideze în propriul colegiu pentru un nou mandat.“, Proiect de strategie a deputaţilor PDL