Cum faci să te ia somnul mai repede

Cum faci să te ia somnul mai repede

INSOMNIE. Sedativele, măştile pentru ochi şi pernele comode nu vă ajută să adormiţi dacă sunteţi anxioşi, deprimaţ i ori înfometaţi.

Ocameră liniştită, întunecată, bine aerisită. Şi totuşi nu puteţi adormi. Cum orele trec şi se apropie dimineaţa, începeţi să vă gândiţi la o soluţie. Ar fi bună o pernă mai comodă, un sedativ ori un pat computerizat, care să vă asigure cea mai comodă poziţie pentru un somn bun?

„Industria somnului“ a scos pe piaţă inclusiv produse cosmetice care combat insomnia, cum ar fi măştile pe bază de plante sedative, dar şi brăţări care masează încheieturile unor mâini chinuite zilnic la tastatura unui computer. Aflaţi ce vă împiedică să dormiţi Medicii specialişti cred că rezolvarea problemei trebuie să înceapă cu aflarea cauzei care provoacă insomnia. Lipsa somnului are multe forme (unii oameni reuşesc cu greu să adoarmă, alţii se trezesc în timpul somnului), iar confortul în pat nu este întotdeauna cel care vă ajută să vă treziţi în formă dimineaţa.

Durerile de stomac, cele ale spatelui, tulburările respiratorii ori problemele emoţionale, precum anxietatea sau depresia pot fi o cauză. Potriviţi temperatura camerei Totuşi, schimbarea stilului de viaţă: renunţarea la cofeină, nicotină, alcool, mişcarea moderată şi o cameră ferită de zgomot şi de lumină puternică pot grăbi instalarea somnului. „Măştile pentru ochi au fost folosite ani întregi pentru a combate insomniile. Prezenţa luminii împidică anumiţi centri din creier să funcţioneze corect“, este de părere doctorul Michael Twery.

De asemenea, este importantă temperatura din dormitor: dacă este prea cald ori prea rece, somnul poate deveni dificil. „Este ceea ce se cheamă igiena somnului“, precizează profesorul Dalia Lorenzo, neurolog de la Universitatea Miami, de la Centrul pentru Tulburările Somnului. Nu vă înfometaţi înainte de culcare Înfometarea sau un stomac prea plin pot fi, de asemenea, o piedică în calea somnului. Un miros mai ciudat sau ticăitul ceasului sunt trecute şi ele printre factorii perturbatori.

„Aşa se explică de ce unele persoane adorm mai greu atunci când se cazează la un hotel. Sunt foarte sensibile în ceea ce priveşte anumite mirosuri. Altele sunt extrem de vulnerabile în ceea ce priveşte sunetele. Astfel, în timp ce pe unii îi ajută să adoarmă o anumită ritmicitate a sunetului, pe alţii aceasta îi poate enerva“, precizează doctorul Michael Twery, director la Centrul Naţional privind Tulburările Somnului.

Când nu vă puteţi proteja de zgomotul de-afară, specialiştii spun că este indicat să ascultaţi muzică ambientală, în surdină. „Melodiile care imită zgomotul valurilor sau pe cel al cascadelor pot acoperi alte sunete neplă- cute, care nu permit creierului să se odihnească“, mai spune Michael Twery. Suplimentele cu melatonină, mai bune decât pastilele Pastilele nu sunt o soluţie pe termen lung, dar vă pot ajuta să vă resetaţi ceasul biologic. Clasele noi de pastile care induc somnul, cum ar fi nonbenzodiazepinele, au mai puţine efecte adverse, dar nu este recomandat să le luaţi mai mult de zece zile. Mai puţin dăunătoare sunt suplimentele pe bază de melatonină, un hormon sintetic, care poate induce somnul. Studiile nu au arătat însă care sunt efectele adverse ale utilizării unor astfel de produse pe termen lung.

Ne puteți urmări și pe Google News