Cum e favorizată mafia retrocedărilor din Timişoara

Cum e favorizată mafia retrocedărilor din Timişoara

Municipalitatea tărăgănează întocmirea documentaţiei pentru înscrierea în Cartea Funciară a 2.000 de proprietăţi care devin astfel ţinte ideale pentru falsificatori.

Reporterii EVZ au descoperit o situaţie care favorizează reţelele de falsificatori ai mafiei retrocedărilor. Totul a început în urmă cu un an, când Primăria Timişoara a obţinut dreptul de proprietate asupra a 2.000 de terenuri şi imobile care aparţinuseră anterior mai multor instituţii de stat. Din anumite motive, situaţia acestor proprietăţi nu este încă reglementată din punct de vedere al înscrierii în Cartea Funciară. Ping-pong între primărie şi Cadastru

În ultimul an, au apărut deja cel puţin cinci documente de proprietate false. „Nefiind operate la zi Cărţile Funciare pentru aceste proprietăţi, statutul lor nu este foarte clar. Acest lucru îi favorizează pe cei care se ocupă cu falsurile. Pentru a putea însă să pună la cale preluarea ilegală a unui teren sau imobil, au nevoie de informaţii despre el. Informaţiile acestea sunt depozitate numai la Primăria Timişoara“, explică un ofiţer de poliţie.

„Municipalitatea nu are nicio vină în acest caz. Falsurile s-au produs, fără dubii, la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, unde sunt Cărţile Funciare“, susţine Mihaela Mârza, şef Birou Control Intern al Primăriei Timişoara.

„Când s-a emis hotărârea de guvern cu cele 2.000 de proprietăţi am primit de la primărie o listă cu ele şi cererea să fie înscrise în Cartea Funciară, lucru imposibil fară documentaţiile tehnice“, este replica lui Arthur Ursu, şeful OCPI Timiş. DGA caută filiera Între timp, prin oraş circulă tot mai multe falsuri legate de proprietăţi. Recent, OCPI a descoperit încă cinci extrase de Carte Funciară falsificate. Zilele trecute, o persoană s-a prezentat chiar cu falsurile la ghişeele OCPI încercând să obţină vize legale pe ele.

„Ne-am dat seama că sunt falsuri imediat, pentru că nu corespundeau din mai multe puncte de vedere cu modul nostru de întocmire a extraselor CF. În plus, pe unele dintre ele erau numere cadastrale de apartamente pentru terenuri“, explică directorul OCPI, Arthur Ursu.

Pentru ultimele falsuri descoperite de OCPI a fost sesizat serviciul teritorial al Direcţiei Generale Anticorupţie din cadrul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative. Surse apropiate anchetei spun că persoana care s-a prezentat cu falsurile la ghişeul OCPI se numeşte Mazăre Miroslav, extrasele având menţionat pe ele numele unei angajate a OCPI Timiş, Gabriela Tetlac.

„Doamna asistent registrator Gabriela Tetlac declară că semnătura care apare pe extras nu îi aparţine. De asemenea, numerele de înregistrare sunt ireale“, se arată într-un document aflat pe masa de lucru a ofiţerilor DGA. Primele verificări au constatat că semnătura asistentului registrator fusese scanată de pe alte documente şi pusă pe extrasele falsificate. METODĂ Proprietăţi fictive, proprietari falşi Falsurile descoperite până acum sunt întocmite pe nume diferite. Iosif şi Maria Mocanu: un apartament cu trei camere. Florentina Mocanu: o casă. Vladimir Neculaesc: un teren de 5.600 de metri pătraţi. Nicolae Bostan: o casă de aproape 1.000 de metri pătraţi. Mihai Badea: o casă de 580 de metri pătraţi.

„Aceste proprietăţi nu există efectiv în Cartea Funciară. Singurul motiv logic pentru comiterea falsurilor este că cineva vrea să prezinte în fals că are aceste proprietăţi“, spune Dan Roşu, registrator-şef la Cartea Funciară Timişoara. POVESTEA ŞTAMPILEI „Nu este identică cu cea originală“ Afacerea „Robert Berger“, prin care o persoană fictivă a fost împroprietărită cu terenuri în valoare de două milioane de euro, continuă să ofere surprize. Pe de o parte, EVZ a dezvăluit că „împroprietărirea“ a fost făcută printr-o dispoziţie falsificată a primarului.

Surse judiciare apropiate anchetei pe care Parchetul o derulează în această afacere susţin chiar că pe dispoziţia falsificată s-ar fi pus ştampila originală a primarului. Reprezentanţii municipalităţii neagă această variantă: „Noi am făcut verificări şi am constatat că ştampila folosită nu este identică cu cea originală“, ne-a declarat Mihaela Mârza, şef Birou Control Intern al Primăriei Timişoara.

Ne puteți urmări și pe Google News