Evenimentul Zilei > Actualitate > Cum au sărbătorit refugiații din România Crăciunul
Cum au sărbătorit refugiații din România Crăciunul

Cum au sărbătorit refugiații din România Crăciunul

Imigranții veniți în țara noastră, cazați în centrele de la Giurgiu, Rădăuți și Timișoara, au cântat colinde românești de Crăciun și cântece din țările de origine. Totodată, ei au mai primit daruri de la Moș Crăciun și au mâncat preparate românești, potrivit Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI).

Prin prizma acestor evenimente desfășurate la centrele de refugiați, cei care vin din Orientul Mijlociu au putut afla mai multe despre tradițiile românești cu ocazia Crăciunului și Anului Nou.

Masa de Crăciun dăruită imigranților a fost oferită de personalul IGI și ong-uri care își desfășoară activitatea în aceste centre, precum și de elevi.

Moș Crăciun a înmânat cadourile spunând urările tradiționale în limba română. Moșul le-a mai dăruit copiiilor și solicitanților de azil fructe, dulciuri și jucării.

Totodată, oamenii veniți de pe alte meleaguri au recunoscut că a fost prima dată când au mâncat bucate pregătite cu specific românesc.

În Giurgiu, refugiații au asistat la un program atistic. Copiii români au recitat poezii, iar cei veniți din străinătate au  prezentat cântece și tradiții din țările de origine.

”Activitatea a reprezentat o nouă lecţie de 'acomodare culturală', în contextul în care Inspectoratul General pentru Imigrări are şi atribuţia de a oferi, prin structurile sale regionale, servicii specifice în vederea facilitării integrării în societatea românească diferitelor categorii de străini”, precizează IGI.