Cum a tăiat Tăriceanu firul scurt cu Băsescu

Cum a tăiat Tăriceanu firul scurt cu Băsescu

Premierul i-a răspuns preşedintelui prin fax, după ce aproape două zile nu a putut fi contactat printr-un sistem special de comunicaţii.

Aproape două zile, premierul Călin Popescu-Tăriceanu a fost de negăsit pentru preşedintele Traian Băsescu, deşi primii doi oameni în stat dispun de cele mai performante mijloace de comunicaţii. Pe fondul tensiunilor legate de respingerea Noricăi Nicolai, nici firul scurt, la care legăturile se fac în câteva secunde, nici mesajele la cabinet sau aghiotant, nici sistemul de telefonie mobilă nu au reuşit să stabilească, de joi seara până sâmbătă, legătura dintre preşedinte şi premier.

Prin evitarea telefoanelor şi mesajelor de la Cotroceni, premierul Tăriceanu a adoptat săptămâna trecută o tactică similară cu cea a lui Radu Vasile, în decembrie 1999, crede consilierul prezidenţial Cristian Preda. La acea vreme, Vasile a refuzat să-i răspundă la telefon preşedintelui Emil Constantinescu, înainte de întâlnirea cu liderii partidelor parlamentare unde urma să i se ceară demisia. Mesajele, „pierdute“ între palate

Potrivit filmului evenimentelor, reconstituit de „Evenimentul zilei“, prima legătură între Palatul Cotroceni şi Palatul Victoria s-a încercat joi seara, imediat după ce Tăriceanu şi-a încheiat declaraţia de presă în care explica faptul că, în ceea ce priveşte portofoliul Justiţiei, nu are nimic de negociat cu Băsescu. După mai multe încercări eşuate, aghiotantului premierului, care potrivit regulilor de securitate nu poate fi la o distanţă mai mare de 3-4 metri de acesta, i lăsat mesajul că preşedintele aşteaptă un telefon.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un mesaj similar a fost primit la cabinetul primuluiministru, însă de fiecare dată răspunsul a fost că şeful guvernului nu este disponibil momentan. Potrivit unor surse beneficiare ale reţelelei de telecomunicaţii speciale, care include şi aşa-numitul „fir scurt“, sistemul face aproape imposibilă dificultatea contactării unui demnitar de rang înalt.

Preşedintele şi premierul au la dispoziţie atât telefoanele fixe, de cabinet, cu numere speciale, cât şi telefonul operativ, linia securizată care nu permite interceptarea convorbirilor şi sistemul de telefonie mobilă, accesibil în maşină. Comunicaţiile sunt structurare pe două niveluri de protecţie: secret şi confidenţial.

Surse din STS asigură că legătura dintre oricare doi demnitari cu acces la acest sistem (preşedinte, premier, şefi ai serviciilor de informaţii, demnitari cu competenţe în domeniul siguranţei naţionale) se poate face fără probleme, 24 de ore din 24, fie de la birou, direct sau prin aghiotanţi, fie din maşină, din avioanele oficiale sau chiar de acasă, unde fiecare are ampalsat post telefonic special. Sistemul „firului scurt“ le este asigurat beneficiarilor inclusiv în deplasările oficiale şi în vacanţe. Primul răvaş: un fax

Primul semn trimis de cabinetul lui Tăriceanu a fost, potrivit unor surse politice, un fax, transmis sâmbătă, în jurul orei prânzului, la o zi după prezentarea de către preşedinţie a cazurilor controversate din trecutul profesional al Noricăi Nicolai, pentru a se stabili o întâlnire cu Băsescu, de preferinţă pe teren neutru, la o vilă de protocol.

„Timp de 24 de ore, premierul a refuzat să răspundă la telefon, ignorând acest apel al preşedintelui, un apel la dialog, un apel la conlucrare, ca şi când n-ar fi fost vorba de o problemă importantă“, a comentat ieri consilierul prezidenţial Cristian Preda, într-un interviu la BBC. În intervalul în care nu a putut fi contactat, premierul s-a lăsat filmat joi seara la cumpărături, alături de copiii săi, iar vineri dimineaţă a avut, potrivit Mediafax, un program de gimnastică medicală.

Atitudinea lui Tăriceanu a fost calificată de Băsescu vineri seara drept „foarte grăvă“ª, chiar „inadmisibilă“ într-o situaţie care „putea fi de siguranţă naţională“. De cealaltă parte, purtătorul de cuvât al lui Tăriceanu, Camelia Spătaru, asigură că, „dacă preşedintele ar fi dorit să-l contacteze pe premier pentru un subiect de siguranţă naţională, cu siguranţă îl putea contacta“. PRECEDENT Radu Vasile nu i-a răspuns la telefon lui Emil Constantinescu Situaţia creată este una de „blocaj“, consideră consilierul prezidenţial Cristian Preda, şi „trimite la o situaţie din decembrie 1999. Lucram cu preşedintele Constantinescu, la Cotroceni, şi-mi amintesc foarte bine de tentativele sale de a-l găsi pe Radu Vasile, care au durat la fel de mult ca şi cea a preşedintelui Basescu de zilele trecute. Şi atunci, Radu Vasile a refuzat să raspundă la telefon vreme de o zi întreagă“, spune Preda într-un interviu la BBC. Fostul preşedinte Constantinescu confirmă episodul, dar consideră că „situaţia era complet diferită“, fiind vorba de „o criză reală“.

„Radu Vasile ştia de ce este chemat şi nu a dorit să se prezinte. Ulterior m-a contactat, acasă, şi s-a găsit o variantă de compromis. Zilele trecute nu era însă vorba de o problemă de stat, ci de atragere într-o cursă“, crede Constantinescu.