Cum a murit preşedintele statului Chile, Salvador Allende

Cum a murit preşedintele statului Chile, Salvador Allende

Autorităţile din Chile au anunţat astăzi că vor începe o anchetă privind moartea preşedintelui Salvador Allende, pe 11 septembrie 1973, în urma unei lovituri de stat. Acest demers va stabili, oficial, cauza morţii fostului lider chilian.

Este prima anchetă privind circumstanţele în care a murit preşedintele Salvador Allende, primul lider marxist din America Latină, ales prin vot liber. Ancheta se alătură altor 725 de dosare deschise pentru încălcarea drepturilor omului în timpul dictaturii generalului Augusto Pinochet (1973-1990). Dosarele nu au fost deschise până în prezent din cauza faptului că nu au existat plângeri.

"Printre cele 726 de plângeri figurează cea referitoare la preşedintele Salvador Allende, deoarece nicio acţiune judiciară n-a fost iniţiată în legătură cu moartea sa (...) Va trebui să se constate dacă a fost sau nu o sinucidere şi în ce circumstanţe", a declarat o sursă anonimă din Ministerul Public chilian, citată de AFP.

Arma presupusei sinucideri, primită cu dedicaţie de la Fidel Castro

Ne puteți urmări și pe Google News

Implicarea lui Allende în viaţa politică din Chile s-a întins pe o perioadă de aproape 40 de ani. Fostul medic a ajuns senator, iar apoi ministru. A candidat la alegerile prezindenţiale de trei ori (în 1952, în 1958 şi în 1964) pentru ca, în cele din urmă, în 1970 să câştige.

Odată ajuns în funcţie a ajuns în dizgraţiile americanilor, prin politica de naţionalizare a industriei şi de colectivizare. SUA nu îşi dorea un nou Fidel Castro, iar despre americani se spune că au fost principalii finanţatori ai loviturii de stat care a fost organizată pe 11 septembrie 1973.

Moartea preşedintelui Salvador Allende a fost considerată sinucidere, dar fără un rezultat oficial au existat şi alte scenarii. Allende şi-a anunţat intenţia de a-şi pune capăt zilelor la radio, în ultimul său discurs adresat naţiunii. S-a crezut că Allende a fost singur în birou în momentul în care s-a împuşcat, dar surse mai noi susţin că alături de el se mai aflau cel puţin 12 persoane, printre care fiica sa, Isabel, şi garda de corp a preşedintelui.

Pe patul pistolului se afla inscripţia "Bunului meu prieten Salvator Allende, de la Fidel Castro". Allende a murit pe 11 septembrie 1973, la vârsta de 65 de ani, iar doctorul său a confirmat ipoteza sinuciderii.

Astăzi, la 31 de ani de la căderea guvernului dictatorial, aproape 600 de militari sunt anchetaţi în Chile pentru crime comise în perioada 1973-1990. Se estimează că peste 3.100 de persoane au murit, ori sunt date dispărute, iar alte 28.000 au fost supuse torturii. <iframe title="YouTube video player" class="youtube-player" type="text/html" src="http://www.youtube.com/embed/3muU51SYnwI" width="610" frameborder="0" height="390"></iframe>