Cum a devenit UNPR partid parlamentar

Cum a devenit UNPR partid parlamentar

Independenţii din jurul lui Gabriel Oprea au fost recunoscuţi ca grup parlamentar cu drepturi depline printr-o decizie considerată de opoziţie ilegală.

Partidul format din senatori şi deputaţi plecaţi din PSD în jurul generalului Gabriel Oprea - UNPR - a devenit, începând de ieri, formaţiune parlamentară. Cu "acte".

Majoritatea parlamentară PDL-UDMR-independenţi- minorităţi din Camera Deputaţilor a recunoscut ieri printr-o hotărâre grupul independeţilor ca grup parlamentar cu drepturi depline.

Până acum, acest drept îl aveau doar grupurile parlamentare ale formaţiunilor care intraseră în parlament în urma alegerilor. Opoziţia reclamă un abuz şi încălcarea Constituţiei. PSD şi PNL vor contesta la Curtea Constituţională de cizia de ieri din Camera Deputaţilor.

Puterea şi-a dorit majoritatea în Biroul Permanent

În plenul Camerei Deputaţilor s-a aprobat ieri modificarea regulamentului de organizare şi funcţionare a instituţiei. Conform noilor prevederi, deputaţii independenţi se pot constitui în grupuri parlamentare cu drepturi depline.

Nu e vorba doar de accesul la birouri, maşini şi secretare sau de reprezentarea în comisiile parlamentare. Ci de dreptul de a avea reprezentanţi în conducerea Camerei Deputaţilor. Acesta a fost, de fapt, scopul recunoaşterii independeţilor de la UNPR ca grup parlamentar.

În Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, formaţiunile din arcul guvernamental nu aveau, paradoxal, majoritate. De aici porneau tot felul de probleme pentru putere. Partidele din coaliţie nu puteau să decidă în Biroul Permanent nici măcar ordinea de zi a şedinţelor de plen. De acum înainte, prin atribuirea unui loc şi pentru grupul independenţi lor, puterea va avea majoritate.

Aura Vasile, PSD: "A fost o lovitură de stat"

"Azi s-a dat o lovitură de stat", a exlamat deputatul PSD Aura Vasile în plenul parlamentului, după ce a fost aprobată schimbarea regulamentului. A fost singurul reprezentant al opoziţiei rămas în sală după ce deputaţii PSD şi PNL au părăsit sala în semn de protest. La vot au participat doar deputaţii PDL, UDMR, minorităţi şi independenţii.

Opoziţia a reclamat încălcarea Constituţiei, care prevede că nu pot avea reprezentanţi în conducerea Camerei decât acele grupuri formate de partidele care au intrat în parlament. "Este o gravă încălcare a regulilor de bază ale democraţiei pentru că desconsideră votul cetăţenilor", a avertizat deputatul PNL Călin Popescu-Tăriceanu în dezbaterile defăşurate înaintea votului.

Fostul premier i s-a adresat direct ministrului apărării, Gabriel Oprea, aflat în sală. "Îi spun ministrului Oprea că ceea ce face este o gravă dezonoare pe care şi-o asumă. Ar trebui să ţină cont că a fost general în armata română şi că astăzi prezidează destinele Armatei Române, şi prin gestul pe care îl face dezonorează funcţia pe care a avut-o şi armata întreagă", a spus Tăriceanu.

Gabriel Oprea invocă stabilitatea politică

"Nu cred că domnul prim-ministru Tăriceanu trebuie să vorbescă despre cum a intrat în parlament şi de pe ce poziţii. Eu îl respect în continuare. Dacă doreşte cu adevărat să ştie cum a intrat în parlament, eu pot să-i spun. Încă o dată, stimaţi colegi, vă repet: proiectul politic UNPR este stabilitatea României. Noi am intrat în parlament prin vot uninominal. Ruşine să vă fie dumneavoastră că vă bateţi joc de România şi de români", a replicat Oprea.

După ce a părărsit sala, opoziţia a anunţat că ia în calcul intrarea în grevă parlamentară. Totodată, azi, deputaţii PNL şi PSD vor sesiza Curtea Constituţională reclamând neconstituţionalitatea modificării operate la regulament.

Ne puteți urmări și pe Google News