Susţinerea lui Leancă pentru Ponta a provocat tensiuni şi nemulţumiri şi în Republica Moldova, nu doar la Bucureşti.  La rândul său, Traian Băsescu a amintit că premierul Republicii Moldova a fost în ambasada URSS la Bucureşti până în octombrie 1989.  Şcolit la Institutul de Stat din Moscova pentru Relaţii Internaţionale, în perioada 1981- 1986, premierul Moldovei, Iurie Leancă s-a grăbit să anunţe, sâmbătă, că îl susţine pe Ponta. Nu singur, ci împreună cu ţara pe care o conduce. El nu a vorbit, deci, în calitate de prim-vicepreşedinte al PLDM,  ci a ţinut un discurs în numele cetăţenilor moldoveni. ”În numele Republicii Moldova salut și susțin candidatura lui Victor Ponta la alegerile prezidențiale.  Noi ne punem mari speranţe în viitorul preşedinte Victor Ponta”, a spus el. Mai mult, judecând după cum au votat cetăţenii români din Republica Moldova la alegerile europarlamentare de acum câteva luni, la cele parlamentare din 2012 şi la prezidenţialele din 2014, Stânga nu este tocmai agreată peste Prut.

Iar faptul că Leancă a mers de capul lui la Bucureşti s-a văzut şi în reacţia partidului din care face parte, PLDM. Un vicepreşedinte al liberal-democraţilor a afirmat că atitudinea lui Leancă de a participa la lansarea lui Ponta, fără a da de veste conducerii partidului, va fi discutată în interior, mai ales în contextul în care PLDM face parte din Partidul Popular European, iar PSD este afiliat socialiştilor europeni. Şi liderul formaţiunii, Vlad Filat, s-a arătat la rândul său deranjat de gestul lui  Leancă.

Din motive electorale, de vreo câteva săptămâni, Victor Ponta bate apa-n piuă cu tema unirii Republicii Moldova cu România care se înscrie cumva, pe acelaşi palier cu “ Mândri că suntem români”. Dar de ce şi-a riscat cu atâta uşurinţă Iurie Leancă imaginea, provocând nemulţumiri în propriul partid? Doar pentru a gusta popcorn pe Arena Naţională?